Otvorena 19. Srbobranska brazda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena 19. "Srbobranska brazda"

Na parceli Zemljoradničke zadruge "Srbobran", na Subotičkom putu, kod naselja Srbobran, danas je otvorena 19. "Srbobranska brazda"- jedinstveno takmičenje orača u kategoriji lakih i teških traktora.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je, otvarajući manifestaciju, ukazao na značaj ove poljoprivredne priredbe, koju organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom.

On je rekao da Pokrajinska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preko resornog sekretarijata, na najbolji način, želi da podrži ovu jedinstvenu manifestaciju takmičarskog karaktera, kao i njoj slične manifestacije, koje doprinose unapređivanju i razvoju poljoprivrede generalno, saopštila je pokrajinska vlada.

"Poljoprivrednici danas imaju priliku da, na jednom mestu, razmene svoja iskustva i nova dostignuća kada je u pitanju primena savremenih agrotehničkih operacija, koje zaslužuju posebnu pažnju jer doprinose kvalitetnijem, stabilnijem i visokom prinosu", ukazao je Radojević.

On je poručio da samo uz primenu savremene opreme i uvažavanja struke i nauke, poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata.

Radojević je naveo da bi naredne godine, moglo biti organizovano kvalifikaciono takmičenje, kako bi se najbolji na ovom takmičenju našli i na međunarodnim manifestacijama ovog tipa.

Na parceli Zemljoradničke zadruge "Srbobran", tri kilometra od Srbobrana, više od 50 poljoprivrednika je, pred rekordnim brojem posetilaca, pokazalo svoja umeća u oranju, a nadmetali su se takmičari od 13 do 89 godina.

"Srbobranska brazda" jeste manifestacija, koja ima za cilj da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi spoj u razvoju poljoprivrede, koja predstavlja najznačajniju privrednu granu na ovim prostorima.

Stručni žiri, sastavljen od inženjera poljoprivrede, ocenjivao je u srbobranskom ataru otvaranje brazde, pravac, ravnomernost dubine i opšti izgled oranja, kao i završetak posla i uzoravanje uvratine. Kvalitet oranja ocenjivan je za laku, A kategoriju, za srednju B i tešku C kategoriju.

Takmičare i goste pozdravili su i domaćini ove manifestacije, predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i predsednik Mesne zajednice Ninoslav Jokanović, koji su ukazali na značaj ove priredbe i izuzetnu organizaciju, uz želje da se ona razvija i postane prepoznatljiva na širem području, s obzirom da ova opština živi uglavnom od poljoprivrede i poljoprivrednika.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.