Osamdeset godina od početka fašističke okupacije Subotice FOTO

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 09:51

Osamdeset godina od početka fašističke okupacije Subotice FOTO

Na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi održan je juče pomen kelebijskim Srbima koji su ubijeni u aprilu 1941. godine, nakon što su Suboticu okupirale fašističke snage Mikloša Hortija.

Pomenu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice koji je položio venac na spomenik stradalima, a nakon odavanja počasti, prisustvovao parastosu koji je služilo sveštenstvo Eparhije bačke, prenosi subotica.com.

Obraćajući se okupljenima, među kojima je bio veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potomaka stradalih, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da na ovom mestu počiva 22 ljudi, domaćina sa Kelebije, da su neki od njih ubijeni zajedno sa svojim sinovima, kao i da su neke porodice ugašene ovim zločinom, a sve to je predugo prekrivao zaborav.

"Pomenom Grad Subotica obeležava osamdesetu godišnjicu početka okupacije u Drugom svetskom ratu, perioda najvećeg zla u istoriji ovog prostora. Zla koje se nikada ne sme zaboraviti i koje se uvek mora iznova osuditi, da se ne bi više nikada ponovilo", rekao je Bakić.

Pravda je, prema njegovim rečima, stigla većinu podstrekača, nalogodavaca i izvršilaca strašnih zločina u okupiranoj Bačkoj.

"Zločince osuđujemo i njihova imena predajemo večnoj sramoti, a danas se sećamo i onih koji nisu ubijali i pljačkali svoje komšije, već su ih branili rizikujući sopstveni život, poput Antala Kiša iz Novog Žednika ili Janoša Curnoviča iz Višnjevca. Na takvim primerima i na ličnostima poput Endrea Bajči-Žilinskog i Pala Telekija, danas gradimo najbolje odnose Srbije i Mađarske. Sećajući se svake žrtve i osuđujući svakog zločinca, iz tragične prošlosti od pre osamdeset godina, izvlačimo pouke da je važno da u budućnost idemo zajedno, kao prijatelji i saradnici, na korist oba naroda", poručio je Bakić.

Spomenik ubijenim kelebijskim Srbima podigli su njihovi potomci, nakon rata, kada su žrtve identifikovane i dostojno sahranjene. Povodom obeležavanja osamdeset godina od zločina iz 1941. spomenik i njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje je bilo i domaćin komemorativne svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.