Olujni vetar obarao i zdravo drveće

Izvor: Politika, 18.Maj.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olujni vetar obarao i zdravo drveće

Građani upozoreni da se ne zadržavaju u parkovima tokom kiša i oluja i da ne staju pod krošnje

Subotica – Obilne kiše poslednjih pet dana donele su brojne nevolje Subotičanima. Prema podacima Meteorološke stanice na Paliću od 13. maja do juče palo je više od 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sve to praćeno je vetrom olujne jačine koji je proteklih dana dostizao udare od 25 metra u sekundi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

U gradu je formiran štab za odbranu od poplava, a Suzana Dulić, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalne delatnosti izdala je saopštenje u kome se građani upozoravaju da se ne zadržavaju u parkovima i tokom kiša da ne staju pod drveća jer je u nekoliko slučajeva zabeležen pad zdravih stabala usled jakog vetra i obilnih kiša.

Ono što je bilo karakteristično za ovako kišni maj je što se voda nije zadržavala samo na poznatim kritičnim tačkama u gradu, već su bukvalno sve gradske ulice bile potopljene, povremeno potpuno blokirajući saobraćaj. Ipak, najviše problema imaju stanovnici Palića, gde u više ulica intervenišu ekipe DTD-a i JKP „Vodovod i kanalizacija”. Njihove pumpe ispumpavaju vodu već dva dana iz privatnih dvorišta omeđenih ulicama Stevana Mokranjca i Vilima Haragozoa. Zvonimir Mamužić, šef odvođenja otpadnih voda u „Vodovodu i kanalizaciji” za „Politiku” kaže da veliki problem u Subotici predstavlja i činjenica da je svega 56 odsto ulica pokriveno kanalizacionom mrežom.

– Čak i u onim ulicama gde imamo kanalizaciju poslednjih nekoliko godina nam se događa da su padavine tolike da postojeći kapaciteti ne mogu da odvedu svu otpadnu vodu. Posebno kritično mesto je podvožnjak na glavnom putu koji spaja sever i jug grada gde dolazi po poplava kod svake veće kiše i tu bi trebalo da se postojeća kanalizacija zameni većim kapacitetima kako bi uspela da primi poslednjih godina sve obilnije padavine – kaže Mamužić.

Meteorolozi najavljuju kiše i narednih dana, što znači da se nevolje Subotičana nastavljaju. Ovaj veliki komunalni problem bio je povod da reaguje i subotički odbor Liberalno-demokratske partije koja kaže da je „nedopustivo da grad čiji građani najskuplje plaćaju odvođenje otpadnih voda u državi, bude potpuno poplavljen nakon svake obilnije kiše”.

A. Isakov

-----------------------------------------------------

Sneg na planinama oko Nove Varoši

Nova Varoš – Na vrhovima Zlatara, Jadovnika, Javora, Murtenice i Čemerna juče je primetan sneg. „Osvanulo je pet centimetara snega na visovima preko 1.300 metara”, rekao je za agenciju Beta Miloš Pejović, čija je kuća na Zlataru na 1.450 metara nadmorske visine.

Predsednik Mesne zajednice Milošev do u opštini Prijepolje Boriša Svičević rekao je da se sneg zadržao tokom dana na brdima Jadovnika.

U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju nema snega, ali je višednevna kiša prouzrokovala nagli rast rečnih vodostaja.

Zbog rasta Lima privremeno su obustavljeni radovi na novom mostu u Prijepolju.

Voda je poplavila gradilište pa će radovi biti u prekidu još nekoliko dana, rečeno je agenciji Beta u preduzeću „Putevi” koje gradi most.

[objavljeno: 19.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Formiran Krizni štab za odbranu od poplava u Subotici i Paliću

Izvor: Danas, 19.Maj.2010, 22:03

Da je majska kiša prestala da bude zlata vredna i pretvorila se u vremensku nepogodu najbolje govori podatak da je Subotica, koja od vodnih resursa ima samo jezero Palić udaljeno petnaestak kilometara, formirala Gradski štab za odbranu od poplava. Za samo dva dana tokom kojih je kiša lila kao u novembru,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.