Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana Dragana Đurića osporava nalaze veštaka

Veće je omogućilo braniocu okrivljenog za ubistvo Tijane Jurić da nakon dobijanja transkripta konkretizuje svoje predloge, a za sada sud ne vidi razloge za novo veštačenje

Subotica – Nastavak glavnog pretresa za pokušaj silovanja i ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić protekao je u nastojanju Viktora Gostiljca, advokata optuženog Dragana Đurića, da ospori nalaze veštaka Specijalne zatvorske bolnice „Beograd”, kao i Kabineta za sudsku psihijatriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kliničkog centra Vojvodine.

Pred većem petorice, kojem predsedava sudija Gordana Kojić, veštak dr Milena Stanković, specijalista forenzičke psihijatrije, iznela je stav stručnog tima o mogućem stepenu pijanstva Đurića u trenutku izvršenja dela. Dodatno veštačenje rađeno je na zahtev advokata, a zbog tvrdnje optuženog da je nekoliko sati pre dela za koje ga terete popio između 1,5 i dve litre piva i oko litar vinjaka. Veštak dr Stanković je navela da se vrednosti moraju uzeti samo hipotetički, zbog nedovoljne preciznosti podataka, i da stepen pijanstva u trenutku izvršenja nije imao uticaja na mišljenje stručnog tima o Đuriću. Ona je kratko ponovila da su stručnjaci Specijalne zatvorske bolnice utvrdili da je reč o emotivno nestabilnoj ličnosti, sa inteligencijom na donjem proseku, da je u vreme izvršenja zločina bio u stanju jednostavne alkoholne opijenosti, smanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Advokat Gostiljac izneo je tvrdnju da je nalaz veštaka kontradiktoran te da nije uzet u obzir nalaz psihologa Zvezdanke Savić. Branilac optuženog Đurića zastupao je stav da psiholog ne govori o mogućoj agresivnosti, već da je takva njegova ličnost i da optuženi to ne može da kontroliše niti da donosi promišljene odluke i poteze.

Zbog toga je branilac tražio da se iz dokaznog postupka izdvoje nalazi i mišljenje veštaka Specijalne zatvorske bolnice, kao i veštaka KCV. Takođe je zahtevao da mu se dostavi transkript suđenja kako bi mogao da pripremi pitanja za novo veštačenje. Zbog predloga branioca Gostiljca da se iz dokaznog postupka izuzmu nalazi veštaka, sudsko veće se povuklo na odlučivanje, a nakon pauze, sudija Kojić je to odbila.

Na predlog odbrane da se obnovi veštačenje na okolnosti uračunljivosti, veće je omogućilo advokatu da nakon dobijanja transkripta konkretizuje svoje predloge, a za sada sud ne vidi razloge za novo veštačenje. Braniocu Gostiljcu transkripti sa glavnog ročišta biće predati 3. juna i ima rok da do narednog glavnog pretresa 5. juna pripremi pitanja.

Uz saglasnost obeju strana i zamenika višeg javnog tužioca i branioca optuženog, nisu izvođeni dokazi niti pozivani svedoci. Na ročištu je konstatovano da su njihove izjave date u istrazi kao i kompletan nalaz i dokumentacija policije, uvršćene u materijal za glavni pretres, čime je završeno izvođenje dokaznog postupka te je sudija Kojić najavila da se za 5. jun mogu očekivati završne reči i tužilaštva i odbrane.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.