Odbornici u Subotici usvojili prvi rebalans budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 19:20

Odbornici u Subotici usvojili prvi rebalans budžeta

Odbornici subotičke Skupštine usvojili su danas prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta. Zahvaljujući nepotrošenim sredstvima iz prošle godine i transferima i donacijama iz Pokrajine i Republike, budžet Grada u ovoj godini nominalno će biti 8,4 milijarde dinara. Međutim, prema tvrdnjama opozicije, u budžetu već sada realno fali milijarda. Predstavnici vlasti tvrde da će realizacija budžeta na kraju godine biti gotovo stoprocentna.

Danas usvojenim rebalansom budžeta, Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Subotica u ovoj godini planira da potroši oko 820 miliona dinara više u odnosu na prvobitni plan. Kako ističu predstavnici vlasti, planirani prihodi budžeta su uvećani za nepotrošena sredstva iz prošle godine i za transfere sa viših nivoa vlasti, dok su rashodi usklađeni sa aktuelnom energetskom krizom.

”Ostvarivanje prihoda budžeta grada teče planiranom dinamikom, a suština rashodovne strane je da ona sredstva koja su ušteđena na određenim pozicijama se preraspodele radi prevazilaženja energetske krize”- kaže gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Međutim, predstavnici opozicije nisu zadovoljni dinamikom punjenja budžeta, pošto po njihovom tumačenju nije ostvarena ni polovina planiranih poreskih prohoda, a od prodaje imovine tek jedna četvrtina od plana.

“Po ovim aproksimacijama i analizama sada je negde oko milijarda manje u budžetu kada se sve izračuna. Da li će to biti dostignuto, to ćemo videti”- tvrdi Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu.

Predstavnici vlasti uveravaju da će ostvarenje budžeta na kraju godine biti skoro stopostotno.

“To će omogućiti da se realizuju sve planirane investicije, počev od ulaganja u zgradu Narodnog pozorišta, nastavka ulaganja u spa i velnes centar na Paliću, pa kapitalnih investicija u zgradu Gerontološkog centra i Kolevke i izgradnju putne infrastrukture”- uveren je Janoš Nagel iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Opoziciju zabrinjava kako će se stopa inflacije odraziti na te investicije, zbog rasta cena materijala, dok iz vlasti poručuju da i pored svih izazova nema razloga za zabrinost i da grad sve svoje obaveze izmiruje na vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.