Odbačena prijava protiv Subotića

Izvor: B92, 16.Jan.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačena prijava protiv Subotića

Beograd -- Švajcarsko tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu srpskog tužilaštva protiv Stanka Subotića Caneta zbog sumnje da je "prao novac" za braću Darka i Duška Šarić.

Švajcarsko tužilaštvo je 20. decembra 2011. izdalo nalog da se ne ulazi u postupak protiv Subotića, pošto tokom dvogodišnjih provera "nije utvrđena bilo kakva sporna aktivnost Subotića", navodi se u rešenju o odbacivanju prijave, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su advokati podelili na konferenciji za novinare u Beogradu.

Srpski tužioci su u Tićinu, Švajcarska, 15. maja 2009, šest meseci pre početka akcije "Balkanski ratnik" u kojoj je razbijena kriminalna organizacija braće Šarić, obavestili švajcarske kolege da Subotić dobija novac iz fondova Darka i Duška Šarića i da prikriva poreklo tog novca tako što otplaćuje kredite koje su mu odobrile bankarske institucije sa sedištem u Švajcarskoj.

Subotićev advokat Radoslav Tadić rekao je da se protiv njegovog klijenta vodi "predpostupak u Italiji na osnovu neosnovanih prijava iz nekadašnjeg kabineta Vojislava Koštunice" i da je u Švajcarskoj u toku postupak po Subotićevoj prijavi protiv Koštunice i još 20 osoba.

Subotićev advokat tvrdi da nije tačno da Švajcarska vodi istragu protiv njegovog klijenta i bivšeg predsednika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića u vezi pranja novca i da će nekadašnja tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte svedočiti u njemu, navodeći da je to "lažna vest".

Tadić je naveo da odbrana Subotića još nije dobila presudu Specijalnog suda kojom je u oktobru osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i šverca cigareta tokom devedesetih, ali je naveo da će se sigurno žaliti Apelacionom sudu.

Advokat je kazao da će Subotić doći u Srbiji kada postupak protiv njega bude obustavljen, tvrdeći da će to morati da se desi posle brisanja zloupotrebe službenog položaja kao krivičnog dela iz Krivičnog zakonika Srbije, što su najavili zvaničnici iz Ministarstva pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.