Od početka oktobra od malih boginja obolele 202 osobe

Izvor: B92, 21.Nov.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka oktobra od malih boginja obolele 202 osobe

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano 202 obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici.

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok teže komplikacije u vidu upale pluća ima 15 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Većina obolelih osoba (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusa. U srpskim enklavama na KiM registrovano je 139 obolelih, Beogradu i Kraljevu po 30, Bujanovcu dvoje i u Subotici jedna osoba.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti, koje podrazumevaju prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U skladu sa predloženim merama Instituta Batut, u Srbiji se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Od početka oktobra od malih boginja obolele 202 osobe

Izvor: Blic, 21.Nov.2017

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano 202 obolelih od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu i Subotici...Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok teže komplikacije i vidu upale pluća ima 15 osoba,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.