Obnovljena fasada Muzičke škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena fasada Muzičke škole

Nakon 100 godina, obnovljena je fasada zgrade Muzičke škole u Subotici, jedne od najstarijih u Srbiji. Grad i pokrajinska Vlada investirali su gotovo 25 miliona dinara, kako bi objektu u susedstvu Gradske kuće koji je jedinstven po stilu "minhenske secesije" bio vraćen stari sjaj.

U jednoj od najlepših najamnih palata u Subotici, koju je 1847. godine izgradio Imre Mađar, pre stotinu godina smeštena je Muzička škola, osnovana daleke 1868. godine kao jedna od najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji. Nakon što je godinama bila ruinirana, povodom Dana škole, završena je obnova fasade, a predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradonačelnik Jene Maglai otkrili su i novu ploču na zgradi na kojoj je obnovljen stari sjaj.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je naglasio da je na taj način ne samo ulepšana fasada Muzičke škole već i ceo centar Subotice, te da će ta praksa, započeta za vreme mandata bivšeg gradonačelnika Modesta Dulića, biti nastavljena i u budućnosti.

Grad je izdvojio preko 22 miliona dinara za obnovu fasade Muzičke škole, a na osnovu konkursa za projekte namenjene povećanju energetske efikasnosti, pomogao je i pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova sa dva miliona dinara, izjavio je Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara.

U Muzičkoj školi, koju trenutno pohađa oko 700 đaka i zapošljava oko stotinu nastavnika, veoma su zadovoljni što je zgrada, nakon celog veka, dobila novu fasadu.

Edit Barlai, direktorka Muzičke škole u Subotici, izrazila je zahvalnost gradu i pokrajini na finansiranju obnove fasade, dodavši da su time zadovoljni ne samo učenici i nastavnici Muzičke škole već i svi Subotičani.

I sledeće godine biće nastavljena ulaganja u obnovu fasada drugih objekata u centru Subotice i poboljšanje uslova rada u Muzičkoj školi, čija je zgrada jedinstven primer "minhenske secesije", a povodom obnove fasade i Dana škole, učenici su priredili koncert na kome su pokazali deo onoga što su, upravo u njoj, naučili.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.