Izvor: Magyar Szó, 10.Mar.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljen jedan od dragulja Subotice

Naconalni savet Mađara pomaže rekonstrukciju katedrale Svete Tereze sa nešto više od 65 miliona dinara; materijalna sredstva za radove osigurava Vlada Mađarske.

Subotička lokalna samouprava je već prošle godine pripremila planove potrebne za rekonstrukciju, kao i plansku dokumentaciju potrebnu za kompletnu obnovu električnog sistema.

Jene Maglai, gradonačelni Subotice, i Jene Hajnal, predsednik NSM-a, su u petak potpisali sporazum na osnovu kojeg će lokalna samouprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << izvođenjem radova zadužiti NSM. Savet će sa subotičkom biskupijom raditi na projektu.

Osigurana novčana sredstva su dovoljna za obnovu fasade crkve i njenog tornja, a potpuna rekonstrukcija katedrale se može završiti za dve do tri godine.

Jene Hajnal, predsednik NSM-a, je nakon potpisivanja sporazuma izjavio da je Savet u novom sastavu već u novembru, kao jedan od prioriteta, najavio pomaganje obnavljanja kulturne baštine, a rekonstrukcija jednog ovako važnog sakralnog objekta, iz ugla vojvođanske katoličke zajednice, kao što je katedrala Svete Tereze, spada u ovaj krug. Izvođenje radova može početi za nekoliko meseci, a potpuna rekonstrukcija se može završiti za dve do tri godine. Gradonačelnik Subotice je naglasio da ovako značajna suma još nikad nije bila na raspolaganju kako bi se izvršilo obnavljanje katedrale.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.