Obeleženi Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2020, 15:01

Obeleženi "Dani bunjevačke kulture" u Novom Sadu

Bunjevački kulturni centar Novi Sad je u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada obeležio šeste po redu "Dane bunjevačke kulture" u klubu "Tribina mladih". Program je otvorio predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Novi Sad Mirko Bajić, rekavši da se ovogodišnji "Dani bunjevačke kulture" svode na prikaz Dužijance u postavci Centra za kulturu iz Subotice i Kulturno-umetničkog društva "Bunjevka", ali da se će se tradicija obeležavanja Dužijance nastaviti i sledeće godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U nastavku programa je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine ukazala na značaj ovog programa.

"Dužijanca je jedan od značajnih nacionalnih praznika naše zajednice i centralne ličnosti te Dužijance jesu bandaš i bandašica koji danas dolaze iz Subotice (KUD "Aleksandrovo"). Marijan Horvacki je bandaš, a Ivona Ivković je bandašica", objasnila je predsednica dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Nakon predstavljanja bandaša i bandašice, Kata Kuntić koja je kao autor izložbe, predstavila i objasnila simbole Dužijance.

Ove godine posebno je bio istaknut simbol krune, a kao najvažniji simbol predstavljen je "kruv", a potom i venac od novog žita koji je nosio bandaš.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.