Nuklearna noć tresla Srbiju!

Izvor: S media, 20.Nov.2010, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearna noć tresla Srbiju!

Uz do sada neviđene mere bezbednosti kamioni sa kontejnerima nuklearnog otpada stigli iz Vinče u Suboticu. Otpad prebačen u voz, koji će preko Mađarske opasni tovar dopremiti do Kopra, a odatle brodom ide u Rusiju.

Prvi kontingent opasnog nuklearnog otpada bezbedno je izmešten iz Instituta „Vinča" u noći između četvrtka i petka, uz neviđene mere obezbeđenja. Radioaktivni tovar otpremljen je u kamionskom konvoju, u Subotici prepakovan u voz, a iz slovenačke luke Kopar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će brodom biti prebačen do konačnog odredišta - Rusije.

Nuklearni otpad, upakovan u specijalne kanistere, koji su smešteni u brodske kontejnere, transportovan je do Subotice sa 17 kamiona. Kolona je iz Vinče krenula u dva sata ujutru, a oko šest je bila u Subotici. Odobrenje za polazak potpisali su predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za nauku Božidar Đelić. U tamošnjoj Azotari kontejneri su pretovareni na voz.

Akcija prebacivanja radioaktivnog otpada izvedena je uz najviše mere obezbeđenja, do sada primenjene u Srbiji jedino kada je dolazio potpredsednik SAD Džozef Bajden. Prema nezvaničnim procenama, u obezbeđenju je učestvovalo 10.000 policajaca, od kojih su mnogi bili naoružani dugim cevima. Sve vreme helikopter je kružio iznad konvoja, a bili su blokirani i svi putevi koji se ukrštaju sa maršrutom.

Helikopter nadletao

Konvoj koji je krenuo iz Vinče bio je dugačak dva kilometra i do Subotice se nijednom nije zaustavio. Na čelu su bila tri policijska vozila pod rotacijom, dok su se između kamiona kretali vatrogasni kamioni, vozila Hitne pomoći i džipovi sa naoružanim policajcima. Na začelju konvoja bilo je desetak kombija sa pripadnicima policijske brigade. Prema saznanjima Preša, helikopter koji je sve vreme leteo iznad transporta snimao je celu akciju.

Trasa kojom je prošla kolona vozila bila je zabranjena za saobraćaj, a jake policijske snage obezbeđivale su je od 20 časova u četvrtak. Na svakih 15-50 metara pored puta su stajali jedan ili dvojica policajaca. Većina je bila naoružana automatskim puškama koje su bile otkočene. Na mestima koja nisu bila osvetljena i na kojima je pored puta bilo gustog rastinja stajala su neobeležena vozila sa maskiranim pripadnicima PTJ-a. Obilaznicom oko Beograda, koja je u 1.45 časova bila potpuno zatvorena za saobraćaj, pre pokreta konvoja jedino su prolazila policijska vozila pod rotacijom. Pre nego što je transport krenuo, svim policajcima je naređeno da isključe mobilne telefone.

Konvoj je iz Vinče prošao kroz Leštane i Bubanj potok, izašao na obilaznicu, prošao pored Resnika i kroz tunel Straževica, da bi izašao u naselje Kijevo Kneževac. Zatim je preko Ibarske magistrale nastavio put obilaznicom oko Beograda, pored Železnika, Ostružnice, Surčina i Dobanovaca. Kamioni su se posle toga uključili na autoput Beograd - Zagreb, a zatim na pravac Beograd - Subotica.

Putem Subotica - Čantavir kamioni sa pratnjom su u krug subotičke Azotare stigli oko šest časova. U roku od nekoliko sati kontejneri su prebačeni na voz, koji opasni tovar preko Mađarske prevozi u slovenačku luku Kopar. Tamo će otpad biti pretovaren na brod koji će ga prebaciti u Rusiju.

Zebnja oko Azotare

Jedan od meštana naselja nadomak Azotare rekao je za Preš da komšijama i njemu nije bilo svejedno kada su čuli da će opasan otpad biti u njihovoj blizini, pogotovo što ih niko o tome nije obavestio.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.