Izvor: Magyar Szó, 17.Okt.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo odlaganje

Opet je odloženo davanje u najam državnih zemljišta u Senti. Proces se odugovlači već mesecima. U četvrtak pre podne, u velikoj većnici Gradske kuće to je izjavio Ferenc Borbelj grupi od stotinak ljudi koliko ih se tamo skupilo. Predsednik odbora za licitacije u svom obrazloženju pozvao se na odluku Privrednog suda u Subotici, koju je dobio samo dan ranije. Prema odluci, u procesu u kojem su stranke Industrija mesa Matijević i republičko Ministarstvo za poljoprivredu (što znači da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << senćanska lokalna samouprava samo posredno umešana) sud je odlučio da zabrani izdavanje u najam jedinice na koje se odnosi licitacija. Predsednik je rekao prisutnima da je, u skladu sa sudskom odlukom, gradonačelnik Sente dopunio svoju odluku o izdavanju u najam zemljišta u državnom vlasništvu. Prema dopuni, licitacija se do pravosnažne sudske odluke odlaže, a ukoliko se licitacija ipak održi, o njenom novom terminu će odluku doneti gradonačelnik. Odluka se može pogledati na zvaničnom sajtu Sente, odnosno na oglasnim tablama lokalne samouprave.

Gazde koje su već najavile želju za učešćem na licitaciji, opet mogu da odluče da li će da traže povraćaj novca potrebnih za učešće na licitaciji ili će dati pismenu izjavu da to ne žele da učine.

Uprkos tome što Ferenc Borbelj nakon davanja informacije nije želeo da otvori diskisiju, jer se prema njegovom mišljenju tu radi o sudskoj odluci koja se ne može dovesti u pitanje, mnogi od prisutnih poljoprivrednika su izrazili svoje nezadovoljstvo. Bilo je gazdi koji su se pojavili sa svojim pravnim zastupnikom. Predsedavajući je zbog toga odlučio da zvanično zaključi sednicu ali je u svojstvu zamenika gradonačelnika ipak saslušao gazde. Većina onih koji su zatražili reč izrazili su nezadovoljstvo što se gradonačenik nije pojavio na sednici da sasluša žalbe proizvođača. Mnogima je bilo krivo što, prema njihovoj proceni, lokalna samouprava nije u dovoljnoj meri stala uz interese lokalnih poljoprivrednika i proizvođača.

Kao što je poznato, nakon ranijih odlaganja licitacije, odbor za licitacije je ovo obrazložio činjenicom da je Industrija mesa Matijević iz Novog Sada 15. septembra (znači već nakon raspisivanja konkursa) kupila A.D Poljoprivredu pod stečajem zajedno sa sistemom navodnjavanja koji se nalazi na državnom zemljištu veličine 2471 hektara, na koje bi se licitacija odnosila. Novi vlasnik je nakon kupovine formirao pravo i na to zemljište i putem suda napao proces licitacije. Lokalna samouprava je zbog toga odlagala, čekajući sudsku odluku, što je već tada izazvalo gnev poljoprivrednika. Nakon toga, gradonačelnik Rudolf Cegledi je na konferenciji za štampu održanoj krajem septembra najavio da će se licitacija ipak održati 15. oktobra, jer su od Ministarstva za poljoprivredu i subotičkog Privrednog suda dobili dokumenat koji im, bez obzira na sudski postupak koji je u toku, nalaže da se licitacija održi. Pozivajući se na noviju sudsku odluku, međutim, licitacija je u četvrtak ponovo odložena.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.