Novinari subotičkog radija ne žele u RTV „Panon“

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari subotičkog radija ne žele u RTV „Panon“

Zaposleni u Redakciji na mađarskom jeziku Radio Subotice ocenili su kao “skandaloznu” odluku Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta kojim bi se ta redakcija “utopila” u RTV “Panon”.

Zaposleni su odbili ovaj predlog, iako će Radio Subotica za mesec dana najverovatnije biti ugašena, pošto ni u drugom krugu privatizacije nije bilo kupaca za Radio.

Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta predložio je formiranje Fondacije „Subotički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mađarski radio“, ali je Zoltan Kozma, potpredsednik Odbora i glavni urednik TV „Panon“ predložio zaključak po kome je za Odbor neprihvatljivo da se osnuje Fondacija, a obrazloženje je da bi takav radio onemogućio rad već postojećih medija. U predlogu, koji je podržan na sastanku, navodi se da bi program koji sada priprema redakcija Radija ubuduće pripremao RTV „Panon“.

- Učinili su to, iako su u ime privatnih lica, osnivača „Panona“, obavestili Upravni odbor Fondacije „Panonija“ da bi bilo protivzakonito kada bi „Panon“ nastavila da priprema program na mađarskom jeziku Radio Subotice – navodi se u saopštenju Redakcije na mađarskom jeziku iz koje, osim dvoje saradnika, niko nema namere da pređe u „Panon“.

Javno preduzeće Radio Suboticu, sa tri redakcije, na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, i emisijama na bunjevačkom i nemačkom jeziku, do 1. novembra finansiraće lokalna samouprava, a prema rečima Jenea Maglaija, gradonačelnika Subotice, grad je spreman da u narednih mesec dana razmotri mogućnosti opstanka ovog medija iako je jasno da je prostor za manevre mali.

- Zakon je jasan i predviđa ukidanje radija stečajem ili likvidacijom, brisanjem iz registra medijskih kuća. Lokalna samouprava je izdvojila sredstva i dalje finansira Radio do 1. novembra, a u republičkom budžetu su obezbeđena sredstva za socijalni program. Nije svejedno ako neko ostane bez posla, ali grad nema puno prostora za manevre. Ne bih tek tako otpisao radio, iako su šanse da se spase zaista male – kaže Maglai.

Da je gašenje radija sasvim izvesno ubeđeni su i novinari.

- Ne postoji nada da će radio opstati. Sve je odlučeno. Njegovim gašenjem grad će doći u istu situaciju kao kada su ukinuli tramvaj ili srušili pozorište. To nije volja građana i slušaoci nas zovu i pružaju veliku podršku. Hteli su da pišu peticije i izađu na ulice, ali smo im rekli da ne vredi – kaže Ištvan Benčik, novinar Redakcije na mađarskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.