Nove turističke brošure u Beogradu, Novom Sadu i Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:01

Nove turističke brošure u Beogradu, Novom Sadu i Subotici

U turističkim organizacijama Beograda, Novog Sada i Subotice uskoro će biti dostupne nove brošure "Secesija po meri radoznalog šetača", u kojima su predstavljene najvažnije građevine u ova tri grada rađene u stilu secesije, rečeno je na današnjoj promociji ovih brošura u Turističkoj organizaciji Srbije.

Zainteresovani za ovu temu, brošure u pdf formatu već mogu naći na sajtu Republičkog zavoda  koji je projektni partner međunarodnog projekta "Art Nouveau 2 - Jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije" u okviru koga su brošure i nastale.

Takođe i na sajtu Artis centra, prema čijem originalnom konceptu je nastao program Secesija po meri radoznalog šetača.

Jedan od koordinatora projekta "Art Nouveau 2" Vladimir Džamić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekao je da secesijske turističke rute, kao tematske šetnje postoje u Subotici i da bi valjalo da nešto slično zaživi u Beogradu i Novom Sadu.

Brošure su rađene na srpskom i engleskom jeziku, a prema rečima direktorke Artis centra Tamare Ognjević, sve tri sadrže mape koje zainteresovanim turistima pomažu da nađu i vide ono što žele.

U skladu sa sloganom "1 grad-5 građevina-bezbroj priča" u sve tri brošure predstavljeno je po pet zgrada.

U brošuri o Beogradu, prva je ispričana priča o hotelu Moskva, kao reprezentativnom primeru secesije u glavnom gradu Srbije i retkom primeru ruske varijante secesije izvan Rusije.

Predstavljen je i fotografski atelje Milana Jovanovića, nekadašnja zgrada Ministarstva prosvete a sada Dom Vukove zadužbine, zatim zgrada stare telefonske centrale u Kosovskoj 47., kao i enterijer Kuće-Muzeja Jovana Cvijića.

Od novosadskih građevina u ovom stilu, mesto u brošuri su dobile Sinagoga u Jevrejskoj 11., Katolička štedionica- Palata Vojvođanske banke, palata "Gvozdeni čovek", palata Vinkle i Menratova palata.

Brošura o Subotici zainteresovane za secesiju upoznaje sa istorijom, graditeljima, zanimljivostima vezanim za Zgradu trgovačke banke, neizostavnu subotičku Gradsku kuću, Sinagogu na Trgu Sinagoge 6, zatim Najamnu kuću Mikše Demetera - Gradski muzej Subotica te palatu Ferenca Rahjla.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.