Nova fontana u centru Subotice do početka avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2020, 12:27

Nova fontana u centru Subotice do početka avgusta

U centru Subotice u toku je izgradnja nove fontane za koju se očekuje da će postati ne samo omiljeno sastajalište građana i meta objektiva turista već i novi arhitektonski simbol grada na severu Bačke, a biće završena i puštena u rad već početkom avgusta.

U toku su završni radovi na izgradnji nove parterne fontane koja će se prostirati na 3.300 kvadratnih metara u samom srcu Subotice, na prostoru između Gradske kuće i zgrade Narodnog pozorišta.

"Sada imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednu novu, parternu fontanu u čijem centralnom delu je, u pet koncentričnih krugova, raspoređena 61 prskalica. U njenom sastavu su i šest velikih žardinjera sa zelenilom, dva "zelena ostrva" kao i tri bazena sa mirnom vodom", objašnjava dipl. ing. Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, prostorno planiranje i stanovanje Subotice.

Najveći koncentrični krug nove fontane biće okružen sa 16 prskalica koje će praviti vodenu parabolu visine od 1,8 metara, tako da će šetači moći da prolaze ispod njih, a da se ne pokvase.

"Verujem da će nova fontana biti lepa. Ono što smo bili u prilici da vidimo na planovima zaista odlično izgleda", kaže jedan Subotičanin.

I ostali Subotičani sa kojima smo razgovarali izrazili su uverenje da će nova fontana značajno ulepšati grad i život u njemu.

"Šta god novo da se gradi ne može da ne bude dobro. Već smo na tom mestu imali "Zelenu fontanu", ali nismo uspeli da je sačuvamo. Sada treba da čuvamo ovu novu koja se gradi, a za koju verujem da će biti još lepša", kaže jedna Subotičanka.

"Video sam maketu budućeg izgleda fontane. Baš mi se sviđa. Mislim da će ukrasiti grad", kaže za RTV Vojvodine jedan od Subotičana.

Subotičani se raduju novoj fontani koja niče na mestu stare, "zelene fontane", koja je nekada bila jedan od simbola grada, ali zbog kvara, nije radila proteklih deset godina. Nova fontana će, obećavaju nadležni, biti završena u planiranom roku.

"Krajem jula stručnjaci iz Španije dolaze da isprogramiraju i puste u probni rad kompletnu opremu, što znači mlaznice, prskalice....Radovi se odvijaju po planiranoj dinamici pa ćemo i ove radove završiti u roku", kaže dipl. ing. Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, prostorno planiranje i stanovanje Subotice.

Izgradnja nove, parterne fontane u centru Subotice, vredne 123 miliona dinara, otpočela je pre šest meseci, a Subotičani će u njenim vodoskocima, zelenilu i cveću kojim će biti okružena, moći da uživaju već početkom avgusta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.