Nisam mogla da verujem šta mi žena priča: Bračnom paru Savić oduzeli usvojeno dete posle 8 meseci

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 11:30

"Nisam mogla da verujem šta mi žena priča": Bračnom paru Savić oduzeli usvojeno dete posle 8 meseci

Bračnom paru Borisavu i Biljani Savić iz Beograda, posle osam meseci po usvojenju, oduzeto je trogodišnje dete. Neko je naknadno ustanovio da Centar za socijalni rad iz Subotice nije sproveo zakonsku procedure.

Oglasio se i zaštitnik građana i zatražio da se sprovede nadzor nad institucijom koja je napravila propust.

"Usvojenje smo realizovali 15. maja 2020. godine. Ne mogu da vam opišem tu sreću. Dolazi ponedeljak ujutro kada devojčica kreće u vrtić i nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana posle toga zove me radnica iz Cetra za Socijalni rad koja je bila u komisiji kad su nas izabrali i posle sam bilo s njom u kontaktu za sve što je trebalo u vezi deteta. Saopštava mi da je ceo postupak usvojenja poništen zbog proceduralne greške koja se potkrala, da je to rešenje potpisao pokrajinski sektera za Socijalna pitanja i da oni sutra moraju da dođu po dete. Nisam mogla da poverujem šta žena priča", kaže rezignirana Biljana za TV Prva.

Dete je nakon toga vraćeno u hraniteljsku porodicu iz koje je usvojeno.

Problem je nastao kada je Centar za socijalni rad dostavio dokumenta o usvojenju Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja.

"Nije u pitanju proceduralna greška već je načinjena ozbiljna povreda zakona i ozbiljan stručni proopust. U Centru jesu znali i zakon ima izričitu pravnu normu da razlika između potencijalnih usvojitelja i usvojenika ne može biti veća od 45 godina", objasnio je za TV Prvu savetnik u nadležnom ministarstvu Dragan Vulović.

Ko će odgovarati za ovaj propust saznajte u videu:
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.