
Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2017, 22:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Nedelja italijanske kuhinje u Srbiji
Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco otvorio je Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu tokom koje će biti organizovano 20 manifestacija u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.
Ovogodišnji program, pod nazivom "Ukusi Italije" trajaće do 20. do 26. novembra i podeljen je na pet delova posvećenih srpskoj javnosti koja je zainteresovana za različite vidove kulinarskih i drugih tradicija italijanskog identiteta i kulture.
Italijanski ambasador je rekao na otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u hotelu Hajat da je cilj manifestacije da se promovišu italijanski proizvodi u Srbiji, ali i da se skrene pažnja na kopije poznatih specijaliteta Italije koji se mogu naći na tržištu.
Govoreći o značaju koji poljoprivredno-prehrambeni biznis ima za Italiju, Manco je naveo primer da taj biznis vredi 130 milijardi evra, što je četiri bruto (BDP) društvena proizvoda Srbije.
"Više od 86 italijanskih proizvoda nalazi se među najprodavanijim na svetu", rekao je on i dodao da je njegova zemlja ove godine proglašena "najzdravijom zemljom sveta" po Blumbergovoj listi najzdravijih zemalja.
Manco je kazao da je Italija na prvom mestu po broju lokaliteta na Uneskovoj listi svetske baštine, navodeći da je se na listi kulturnog nasleđa nalazi i italijanska kuhinja.
Okupljeni su imali priliku da probaju najpoznatije proizvode Italije poput sira, pršute, vina i slatkiša. Za privrednike je predviđen promotivni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, dok je za stručnjake i istraživače rezervisan seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar.
Za studente Visoke hotelijerske škole u Beogradu predavanja visoke kuhinje održaće italijanski poslastičar Alesandro Petito, a za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini.
Biće organizavano i veče u Italijanskom institutu za kulturu posvećeno odnosu hrane i književnosti.
Pogledaj vesti o: Subotica