Neće pare, hoće Caneta sa lisicama!

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće pare, hoće Caneta sa lisicama!

Odbijanje jemstva od pet miliona evra, koliko je Stanko Subotić-Cane ponudio srpskom pravosuđu, ukazuje da je nekome mnogo važnije njegovo pritvaranje nego prilika da država zadrži taj novac ako se Cane ne bi pojavio na suđenju.

Subotićev branilac po službenoj dužnosti, advokat Predrag Marić za S media portal kaže da ne razume potez sudskog veća koje je odbilo jemstvo od pet miliona evra, koliko je njegov branjenik ponudio da bi se pojavio na suđenju u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiji.

-U Švajcarskoj, gde gospodin Subotić živi, zloupotreba službenog položaja u privatnoj firmi nije krivično delo, i izvesno je da on, iako je na poternici, zbog toga neće biti izručen srpskim vlastima – podseća advokat Marić.

– Moj branjenik ponudio je našem pravosuđu najveću cifru koja je ikad razmatrana za jemstvo. Njegova ponuda je odbijena, uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od bekstva, kao i zbog težine krivičnog dela i visine zaprećene kazne. Da je jemstvo prihvaćeno, on bi bio skinut sa poternice i mogao bi da pred srpskim sudijama kaže sve što zna o ilegalnoj trgovini cigaretama, za šta ga Tužilaštvo tereti.

Subotićev branilac dodaje da se, koliko je njemu poznato, posle ovakvog odgovora sudskog veća njegov klijent neće pojaviti u Srbiji. Marić objašnjava da Subotić u Švajcarskoj živi kao potpuno slobodan čovek.

Na pitanje da li odbijanje jemstva znači da je nekome iz vlasti mnogo važnije da vidi Subotića sa lisicama na rukama i u pritvoru, nego da se u pravosudnu kasu „ulije“ pet miliona evra, advokat Marić kaže:

-Težina krivičnog dela koja se navodi u obrazloženju rešenja o odbijanju jemstva ne postoji ni u jednom slučaju kada je reč o ovom predmetu. Apelacioni sud nedavno je doneo rešenje u kojem je ustanovio da ne postoje razlozi za zadržavanje u pritvoru Stevana Banovića po osnovu teških okolnosti krivičnog dela u istom ovom predmetu. Dakle, ako ne postoji osnov za zadržavanje u pritvoru gospodina Banovića, ne vidim zbog čega se to ne bi odnosilo i na mog branjenika?!

Da podsetimo, sudsko veće Milene Rašić ocenilo je da bi Subotićev predlog za jemstvo mogao ponovo da bude razmatran tek kada Subotić pred sudom lično obeća da se neće kriti i da će se odazivati sudskim pozivima. Njemu se sudi kao organizatoru 13-člane grupe koja je, kako se navodi u optužnici, od šverca cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona dolara.

S. Moldovan

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.