Neće biti potrebe da se kao ranije izlazi iz voza

Izvor: B92, 23.Jun.2021, 09:30

"Neće biti potrebe da se kao ranije izlazi iz voza"

Radovi na obnovi pruge Subotica-Segedin, vredni 87 miliona evra, već su počeli.

Pruga Budimpešta-Beograd trebalo bi da bude završena najkasnije do 2025. godine, kaže predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i navodi da bi, prema najavama, sutra trebalo da budu otvorena još tri granična prelaza sa Mađarskom.

Pastor je za Panon RTV rekao da će pruga između Subotice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Segedina krenuti sledećeg septembra, verovatno i ranije, a da obnova železničke pruge podrazumeva promenu šina, postavljanje nove signalizacije, obnovu železničkih stanica, ali i graničnog prelaza.

"Neće biti potrebe da se kao ranije sa prtljagom izlazi iz voza na pregled i staje u red da bi se dobio pečat u pasošu, već ćemo imati savremen, prozračan prelaz, i tako se otvara mogućnost da se ova deonica zaista prevali za 30 ili 40 minuta", rekao je Pastor.

"Vozovi će biti BMV na prugama"; Uskoro kraj radova, važno povezivanje dva grada

Smatra da je ovo veoma važan uspeh, ne samo u saobraćajnom smislu, već i u smislu uključivanja regiona u tokove i da se pred ovim prostorom otvara se potpuno nova perspektiva.

Kako je saopšteno, Pastor je dodao da će se vozom povezati ne samo Subotica i Segedin, već će on funkcionisati i kao lokalni voz između Subotice i okolnih naselja.

Postor je u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija govorio i o otvaranju preostala tri granična prelaza sa Mađarskom, a prema najavi i obećanjima koja je dobio od sutra bi trebalo da na uobičajeni način počnu da funkcionišu prelazi Horgoš2-Reske, Rabe-Kibekhaza i Rastina-Bačsentđerđ.

Ocenio je da je to važan pomak u vraćanju života u normalne tokove, ali je suzdržan kada je reč o njihovom uticaju na smanjenje gužvi.

"Prethodnih godina, ali i nedelja, uverili smo se da brzina prelaska granice ne zavisi od broja otvorenih prelaza, već od toga kako rade službenici na prelazima", kaže Pastor i navodi da stalno ukazuje na to da je procedura sa mađarske strane izuzetno spora.

Povodom velike investicije na Paliću, Pastor kaže da je za izgradnju akva parka najveći problem što je pored dosadašnjih milijardu dinara, potrebno još 500 miliona dinara, kako bi se ovaj posao završio.

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine rekao je i da očekuje razgovore sa predsednikom Srbije kako bi pronašli izvore za nedostajući iznos.

Pastor je naveo da je iz budžeta Grada Subotice moguće obezbediti još 170 miliona dinara, ali da je za završetak akva parka potrebno još dva puta toliko novca.

"Očekujemo da bismo krajem jula mogli da promenimo izvođački ugovor i da se nastave radovi za čiji završetak je potrebno bar još pola godine", naveo je Pastor i dodao da se mora pronaći ko će rukovoditi ovim akva parkom.

Najavio je da se na Paliću u narednim mesecima očekuje i gradnja hotela na placu od devet hektara na prostoru između sadašnjeg hotela "Prezident" i Muškog štranda, odnosno na mestu nekadašnje Meteorološke stanice.

"Reč je o mađarskoj investiciji, o zainteresovanom ulagaču iz Mađarske koji je do sada mnogo energije, vremena i planiranja uložio u pripremu ovog. Nadam se da će narednih nedelja, kada budemo govorili o planovima za Palić, i sam investitor predstaviti svoje zamisli, i onda može doći do početnog sporazuma koji će omogućiti da hrabrije krenemo u njegovo ostvarenje" rekao je Pastor.

Naveo je i da bi radovi na Narodnom pozorištu u Subotici mogli da budu okončani do kraja ove godine, jer je novac za to obezbeđen.

Pastor je najavio da će od 1. septembra mađarsko obdanište i jaslice "Vackor" primiti prvih 100 mališana, a da je naredni korak otvaranje sličnog objekta, manjeg kapaciteta u zgradi "Foruma" u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.