Nastava na hrvatskom - žmurke ili skrivača, deci nije važno

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastava na hrvatskom - žmurke ili skrivača, deci nije važno

Kako nastava na jeziku hrvatske nacionalne manjine zaista izgleda u praksi? Ekipa N1 bila je u jednoj subotičkoj osnovnoj školi, gde je proverila kakvi su konkretni problemi sa kojima se susreću đaci i njihovi nastavnici.

Već 12 godina, Danijela đake propituje na maternjem, hrvatskom jeziku. U početku, nastava je bila u potpunosti neuređena, a danas, kaže, situacija je kudikamo bolja.

"U početku nismo imali prevedene udžbenike, nego smo ih dobijali iz Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji nisu pratili plan i program Republike Srbije, po kojem mi radimo. U poslednjih nekoliko godina imamo prevedene udžbenike i sada je stanje puno lakše i jednostavnije", navodi učiteljica Danijela Romić.

Zastupnici hrvatske nacionalne manjine, ipak, nisu zadovoljni. Pre svega, kažu, sadržajem udžbenika.

"NDH genocidna tvorevina, pa onda dva pokreta - četnički pokret sa Dražom Mihailovićem i drugi, partizanski… to su sve ipak malo, čini mi se, osetljiva pitanja, koja zahtevaju malo drugačiji pristup", smatra predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić.

Bačić rešenje vidi u nacionalnim dodacima iz predmeta koji, kako kaže, oslikavaju specifičnosti nacionalnog identiteta. Pored toga, navodi, država je rešila problem samo jednog dela đaka koji žele da se školuju na maternjem jeziku.

"Naglašavam da su u pitanju samo udžbenici za osnovnu školu i samo za nastavu na hrvatskom jeziku. Ostaje još otvoreno pitanje udžbenika za srednju školu", kaže on.

O tom pitanju tek će se pregovarati s ministarsvom prosvete, a kaže, ne može da komentariše da li ga je neophodno rešavati i na diplomatskom nivou. Ipak, direktor jedne od tri subotičke škole u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku poručuje - što manje politike, bolje po đake.

"Politika je tu da omogući da se obrazovanje desi. Ali samo obrazovanje treba prepustiti struci", rekao je direktor OŠ "Ivan Milutinović" Ivan Stipić.

Čekajući da se to desi, zvonu za veliki odmor podjednako se raduju i ona deca kojoj se završio čas srpskog i ona kojoj se završio sat hrvatskog. U školskom dvorištu, razlike nema. Da li se deca igraju žmurke ili skrivača, njima nije važno.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.