Nasilje među mladima u porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje među mladima u porastu

Da je nasilje među mladima u porastu, dokaz je još jedno istraživanje koje je sprovedeno u pet osnovnih i srednjih škola u Somboru, Subotici, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu. Podaci su takođe pokazali da među decom u velikom procentu vlada i etnička distanca, odnosno netolerantnost prema nacionalnim manjinama.

Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo je istraživanje na uzorku od 900 dece, a rezultati su pokazali da je polovina ispitanika sklona nekom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vidu nasilja, 7 odsto poseduje hladno oružje, a 12 procenata dece želi da ga nabavi.

"Moramo imati svest o tome da su oni ipak deca i da u skladu sa tim ne mogu nikako biti zrele ličnosti, nego su oni u jednom procesu gde traže neki svoj identitet i to postižu između ostalog i na taj način što se bore za svoje mesto u vršnjačkoj grupi. S obzirom na to kakvo nam je društvo, u vršnjačkim grupama često ne vlada fer odnos , nego vlada zakon jačeg", kaže Biljana Grbović, koordinatorka radionica za lični razvoj roditelja i dece.

"Nama je važno ne samo da mi ostvarujemo i realizujemo naš nastavni plan i program, nego i vaspitanje, poštovanje pravila ponašanja u našem društvu, da svako ima pravo na svoje mišljenje i na svoju veroispovest", ističe Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola

Psiholozi kažu da sklonost ka nasilju izražavaju deca koja ne dobijaju potrebnu pažnju od svojih roditelja i ako rastu bez ograničenja. Kada se uključe u širu društvenu zajednicu, roditeljski model ponašanja prenose na društvo.

Kako bi se stalo na put nasilju, novosadske škole su uvele rigoroznije preglede na ulazu u zgradu, a neke su obezbedile i identifikacione kartice bez kojih se ne može ući u dvorište škole. Ipak, naši sagovornici saglasni su da najveću ulogu imaju roditelji, koji deci moraju skrenuti pažnju na prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje i odrediti im strože granice.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Alarmantno - školarci nasilni, Albanci i Romi nepoželjni

Izvor: Press, 24.Feb.2018, 01:13

Svaki drugi školarac je bio nasilan, neki bi pomogli teroristima, a veliki procenat njih ne bi se družio sa Albancima ili Romima, pokazuju istraživanja. . Foto:B92.net. Istraživanja centra za odbranu i bezbednost sprovedena...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.