Najbolji je ,,Banović Strahinja

Izvor: B92, 17.Maj.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji je ,,Banović Strahinja"

Predstava ,,Banović Strahinja" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice po tekstu Borislava Mihajlovića u režiji Andraša Urbana proglašena je najboljom na ,,Joakimfestu".

,,Joakimfest'' je festival najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora koji je po sedmi put put održan u Kragujevcu.

Ta predstava osvojila je i nagradu prvog Knjaževsko-srpskog tetra za najbolju muziku koju je pripremio Lajko Feliks.

Odlukom žirija kojim je predsedavala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beogradska dramaturškinja Dragana Bošković, nagrada za najbolju režiju pripala je Bori Draškoviću za predstavu ,,Elektra" po tekstu Danila Kiša, koju su izveli glumci Scene na rumunskom jeziku vršačkog Narodnog pozorišta "Sterija".

Nagrada za najbolji savremeni tekst pripala je Đorđu Milosavljeviću za predstavu ,,Kontumac" u izvođenju Knjaževsko-srpskog tetra iz Kragujevca.

Žiri je nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Sanji Krstović iz niškog Narodnog pozorišta za ulogu ministarke, Aleksandru Đurici iz beogradskog Narodnog pozorišta za ulogu Ante u ,,Pokojniku", Danijeli Štajnfeld za ulogu Milene Pavlović Barili u predstavi ,,Mesec u Plamenu" i Vladanu Živkoviću za ulogu Sime Milosavljevića Paštrmca u predstavi ,,Kontumac".

Nagrada za scenski prostor je pripala Bori Draškoviću za predstavu ,,Elektra", dok je Marina Medenica iz Narodnog pozorišta koje je nastupalo sa predstavom ,,Pokojnik" dobila nagradu za najbolji kostim.

Specijalna nagrada za scenski govor pripala je Radovanu Kneževiću u predstavi ,,Igra u tami" koju su izveli glumci pozorišta ,,Boško Buha" iz Beograda.

Po oceni publike najbolja predstava na ovogodišnjem ,,Joakimfestu" je predstava ,,Mesec u plamenu" u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Festival ,,Joakimfest" završen je dodelom nagrada, kada je u čast ovogodišnjih laureata Mirko Babić izveo monodramu ,,Kad su cvetake tikve".

Joakim Vujić (1772- 1847), ubraja se u red najplodnijih srpskih književnika 18 veka sa preko četrdeset različitih dela.

Osnovao je teatar u Kragujevcu 1835/36 godine i ostao upamćen kao ,,otac srpskog pozorišta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.