Nacionalni savet Mađara usvojio medijsku strategiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2011, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet Mađara usvojio medijsku strategiju

SUBOTICA -

Nacionalni savet Mađara usvojio je sinoć medijsku strategiju koja bi, kako se navodi u tom dokumentu, do 2016. godine trebalo da unapredi kvalitet i profesionalnost medija na mađarskom jeziku u Vojvodini.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da strategija sadrži programe koji će "usavršiti slobodu štampe i kvalitet informisanja na maternjem jeziku", dok su mnogi članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saveta izneli niz kritika na tekst strategije.

Korhec: Teret za sve učesnike u procesu

Korhec je kazao i da taj dokument jeste ambiciozan, jer predviđa povećavanje gledanosti televizijskih emisija, povećanje slušanosti radijskih emisija i tiraž najvažnijih štampanih glasila.

"To je teret za sve one koji će učestvovati u ovom procesu, ali mislim da imamo prostora da usavršimo naše novinarstvo i kvalitet glasila jer će to automatski dovesti do veće zainteresovanosti same mađarske zajednice za kupovinu, odnosno konzumiranje ovih 'proizvoda'", smatra Korhec.

Prema njegovim rečima, nema ništa loše u tome da deo Strategije čini i jedan kodeks novinarskih vrednosti, koji je, kako kaže, pripremljen na osnovu kodeksa koji se koriste na drugim javnim servisima.

Rac: Nema slobode, na delu diktatura

Kritike je izneo član Saveta i predsednik Građanskog saveza Mađara Laslo Sabo Rac, ističući da "ako jedna grupa uzima u svoje ruke sve, onda tu nema slobode, već je na delu diktatura".

Ovaj dokument govori o tome kako je jedna grupa može da uzme štampu u svoje ruke. To nije dobro, jer u vreme kada se priča o demokratiji i o oslobađanju štampe od cenzure, ovde se dešava baš suprotno, smatra on.

Takođe, član saveta iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine Tibor Vaš smatra da je usvojena medijska strategija "jedan od najporažavajućih dokumenata koje je Nacionalni savet Mađara usvojio u svojih godinu i po postojanja".

Prema njegovoj oceni, usvojena strategija u nekim elementima prevazilazi i "Miloševićeve 'hrabre' poteze prema novinarstvu", a povodom usvajanja ovog dokumenta trebalo bi da se izjasne i novinarska udruženja.

Hadži: Strategija predimenzionirana

Po mišljenju Janoša Hadžija, člana saveta iz udruženja "Humentis", strategija je predimenzionirana i u njoj nije navedeno iz kojih sredstava će se finansirati njeno sprovođenje.

"Strategija se iscrpljuje u diskusiji sadašnjeg stanja mađarskih medija u Vojvodini, a o budućnosti niko ne zna ništa", smatra Hadži, dodajući da je ideja o celodnevnom radijskom i televizijskom programu na mađarskom jeziku lepa, ali da za realizaciju takve ideje treba veoma puno novca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.