Nacionalni savet Crnogoraca u osnivanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet Crnogoraca u osnivanju

Intoniranjem himni Srbije i Crne Gore pedesetak predstavnika Crnogoraca iz Beograda, Novog Sada, Kule, Kruščića, Zmajeva, Crvenke, Lovćenca, Subotice, Niša i Vrbasa započeli su završne pripreme za osnivanje Nacionalnog saveta i izbora njegovih članova. Nacionalni savet Crnogoraca neće voditi antisrpsku politiku, poruka je sa ovog skupa.

"Ukoliko ćemo osvojiti svoja posebna prava to ne znači da treba da budemo povlašćeni u odnosu na bilo koga već samo treba da se sačuvamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoj identitet. To je veza i sa Srbijom i sa matičnom državom. Nacionalni savet može da doprinosi dobrim odnosima između dve države što je jedan od zadataka", smatra saradnik ambasade Crne Gore za dijasporu Mirko Knežević

Uz podsećanje da je od popisa iz 1991. godine kada se u Srbiji Crnogorcima  izjašnjavalo bezmalo 120 hiljada a danas tek 38.527 žitelja, predstavnik iz Vrbasa Vladimir Daković ovaj skup nazvao je istorijskim.

"Ukoliko Nacionalni savet bude formiran na ovaj način i od ovih ljudi koji su prisustvovali ovom sastanku onda će on biti efikasan i omogućiti lakši i lagodniji život Crnogoraca u Srbiji", kaže predsednik Centra za kulturu Prosvjetnog društva "Nikola prvi" iz Vrbasa Vladimir Daković.

Sporazum nisu potpisali, niti su prisustvovali skupu, predstavnici Udruženja Crnogoraca Srbije Krstaš iz Lovćenca, koji su započeli samostalnu kampanju za upis u posebni birački spisak i koji su, po mišljenju nekih od učesnika, favorizovani od crnogorske vlasti.

Slikar Ratko Šoć, inače autor pesme Osam tamburaša s Petrovardina, himne Crnogoraca u Srbiji, veoma oštro je reagovao na nedavnu najavu da bi Konzulat Crne Gore mogao biti otvoren u Sremskim Karlovcima, u kojima, kako je rekao, živi tek 41 Crnogorac, a ne u Vrbasu gde ih, zajedno sa susednim opštinama Kula i Crvenka živi 13643 ili 62 odsto od ukupnog broja Crnogoraca u Vojvodini.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.