Na subotičkom festivalu 500 učesnika, od Meksika do Jakutije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na subotičkom festivalu 500 učesnika, od Meksika do Jakutije

SUBOTICA -

Direktor i selektor 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održava od 20. do 26. maja u Subotici, Slobodan Marković rekao je danas da su za učešće u takmičarskom programu ove manifestacije bile prijavljene čak 204 predstave iz 41 zemlje, od toga samo iz Rusije 43.

Marković je na konferenciji za novinare u Ateljeu 212 istakao da veliko interesovanje za festival i učešće oko 500 umetnika iz celog sveta, od Meksika do Jakutije, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je potvrda da se u Subotici "radi nešto ozbiljno i dobro" i dodao da im Ministarstvo kulture nije smanjilo sredstva u odnosu na prethodnu godinu, što ih dodatno obavezuje.

On je kazao da će u okviru zvanične selekcije festivala biti izvedene 23 predstave iz 15 zemalja: Bosne i Hercegovine, Čilea, Egipta, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Španije i Velike Britanije.

Predstave će se igrati u Dečjem pozorištu Subotica, na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta i u pozorištu "Deže Kostolanji".

O najboljim predstavama odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: reditelji Jevgenij Ibraginov (Rusija) i Oleg Žugžda (Belorusija), reditelj, lutkar, pedagog i violončelista prof. Edvard Majaron (Slovenija), književnik i prevodilac dr Luko Paljetak i dramski pisac Igor Bojović (Srbija).

Nagradu "Mali princ" dobila je Donka Špiček, za celokupan doprinos pozorišnoj umetnosti za decu, saopštio je član Saveta festivala Ljubivoje Ršumović.

Marković je posebnu pažnju skrenuo na Četvrti međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, čija je ovogodišnja tema "Pozorište lutaka u svetu dece i kao umetnost za njih", a moderator je prof. dr Henrik Jurkovski.

Od 35 prijavljenih radova, za predstavljanje na forumu, od 21. do 23. maja, odabrano je 17, čiji autori dolaze iz Bugarske, Crne Gore, Čilea, Hrvatske, Indije, Irana, Izraela, Mađarske, Meksika, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

Predsednik Saveta festivala Jovan Ćirilov primetio je da se u programu manifestacije ne primećuje da vlada velika ekonomska kriza u svetu i zemlji i ukazao na mnogobrojne prateće sadržaje.

Biće priređene izložbe posvećene lutkarstvu, radionice plesa, lutkarstva, vizuelnih umetnosti, promocije knjiga.

Najavljene su projekcije filmova za decu: "Mačka u Parizu", "Zaljubljeni Tvigson", "Polje čarolija", "Lote i tajna mesečevog kamena", "Brendan i knjiga tajni" i "Okeani", kao i raznovrstan muzičko-plesni program na trgovima i ulicama koji će predstaviti dečju kreativnost i talenat.



U fokusu festivala je poljsko lutkarstvo, a treću godinu zaredom deo festivalskog programa biće predstavljen u Segedinu (Mađarska), od 21. do 25. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

19. subotički festival za decu

Izvor: SEEcult.org, 17.Maj.2012

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u 19. izdanju, od 20. do 26. maja, 23 predstave iz 15 zemalja u takmičarskom programu, uz fokus na poljsko lutkarstvo. Za učešće u takmičarskom programu 19. subotičkog festivala prijavljene su bile 204 predstave iz 41 zemlje, a odabrane...

Nastavak na SEEcult.org...

Beogradska nedelja dizajna od 4. do 10. juna

Izvor: Blic, 17.Maj.2012

Sedma Beogradska nedelja dizajna, najvažniji kreativni festival u regionu, biće održana od 4. do 10. juna u Beogradu uz do sada najveći broj učesnika, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije...Osnivač BND Jovan Jelovac kazao je da će na temu ovogodišnjeg festivala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.