N. N. ubica zadaje glavobolju

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N. N. ubica zadaje glavobolju

Sve veći broj nerazjašnjenih ubistava muka su za policiju i briga za građane. Nestanak malog Đorđa i ubistvo devojke u Subotici još bez rešenja

Nekoliko stotina ubistava u Srbiji u poslednjih dvadesetak godina ostalo je nerazjašnjeno. Za neke nema dovoljno dokaza, pojedini su strogo čuvana “državna tajna”, pa se nalagodavci i ubice vešto kriju, a ima i onih, “običnih”, koji predstavljaju pravu misteriju za inspektore.

Nisu samo ubistva novinarke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Dade Vujasinović 1994. godine, novinara Milana Pantića 2001. godine, Slavka Ćuruvije 1999. godine ili gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 2004. godine enigma bez rešenja za domaću policiju.

Leto koje je za nama ostaće upamćeno po nestanku trinaestogodišnjeg Đorđa Andrejića iz sela Majilovac. Od dečaka nema ni traga, ni glasa od 22. jula. Tada je poslednji put viđen sa majkom Marinom (38), koja je i osumnjičena da je ubila sina. Ni više od dva meseca provedena u pritvoru i specijalnoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, nisu pomogla da otkrije šta se desilo sa dečakom.

DOKAZI NA MESTU UBISTVA MESTO ubistva izvor je većine dokaza. Tu se nalaze glavni tragovi i predmeti koji mogu da dovedu do ubice! - Od izuzetnog značaja su krv, znoj, pljuvačka, tkivo, kosa ili bilo koji drugi biološki dokaz - objašnjava prof. dr Banović. - Tu su i tragovi osobe koja se kretala, može da se vidi da li je bilo borbe između žrtve i ubice.

- Ako se sumnja na ubistvo, jako je teško bilo šta uraditi bez leša - objašnjava za “Novosti” prof. dr Božidar Banović, sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. - Tu uvek postoje indicije, ali da bi se postupak vodio pred sudom mora da postoji telo kao osnovni dokaz da se vidi o čemu se radi. Čak i ako neko prizna ubistvo, prvo mora da otkrije gde je sakrio telo ili njegove delove. I ako ga je spalio, mora da objasni kako je to uradio. Dokle god je neko osumnjičen on može da se brani ćutanjem, može da laže, da menja iskaze i da izjavljuje šta hoće.

Prema rečima dr Banovića, leš lako može da se prikrije - zakopa, raskomada, baci u reku, koja ga odnese van države, ili ga, naprosto, pojedu životinje. Zbog toga treba veoma pažljivo ispitati okolinu. Na terenu je uvek teško tražiti bilo šta, čak i leš.

- A mrtvo telo je uvek ključ rešenja misterije - kaže dr Banović. - Opet, treba znati ni da u svetu procenat razjašnjenih ubistava nije tako visok. Čak ima dosta ubistava sa tragovima, ali ne može da se otkrije ko je to uradio ili nema dovoljno dokaza koji direktno povezuju ubicu i leš. A zna se - svako je nevin dok se ne dokaže suprotno!

Retki su slučajevi, dodaje Banović, da su ubistva dokazana bez leša.

I dok istočni deo Srbije traga za nestalim dečakom, Subotica je još u šoku posle brutalnog ubistva 16-godišnje Milice Barašin, čije je iskasapljeno telo pronađeno 7. oktobra. Ubica joj je prerezao vrat i ostavio na svega 50 metara od kuće.

UBISTVA IZ STRASTI KAKO objašnjava prof. dr Banović, ubistva iz strasti ili osvete su vrlo brutalna. - Ova ubistva su specifična - kaže naše sagovornik. - Tu su obično višestruki udarci ili ubodi, a na osnovu toga može da se delimično utvrdi i psihološki profil ubice.

Prema prvim podacima, monstrum je snažne konstitucije, a devojku je zaklao dugačkim i širokim sečivom. Strah potpiruje to što vreme prolazi, a ubica se i dalje šeta slobodno.

- To je možda taktika tužioca i policije kada sumnja na nekog - objašnjava dr Banović. - Često se ide metodom eliminacije koga treba uhapsiti. To je dugotrajan posao i retko kad može da se završi za dan-dva, iako su tada tragovi najsvežiji.

Profesor Banović objašnjava da policija prvo ispituje bliske osobe. Taj krug se širi na sve one sa kojima je žrtva imala bilo kakav kontakt, pa sve do toga da li je imala probleme u životu i kakav je život vodila.

- Krug osumnjičenih koji je u početku veliki počinje da se sužava, sve dok se ne dođe do nekog ko može da bude kriminalistički zanimljiv - priča prof. Banović. - Ali, što se duže traga smanjuje se i mogućnost da će ubica biti pronađen...

Motiv je najvažnija indicija koja može da dovede do ubice. Kada se to otkrije zatvara se i krug eventualnih počinilaca.

Odgovor na pitanje šta se desilo sa Đorđem i ko je ubio Milicu još se čeka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.