Mraz oštetio kajsije i breskve subotičkim voćarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2021, 13:41

Mraz oštetio kajsije i breskve subotičkim voćarima

Voćari iz Tavankuta, čuvenog subotičkog voćarskog kraja, i ove godine će kajsije kupovati na – pijaci. Mraz je po ko zna koji put u poslednjoj deceniji obrao ovo voće u Subotici i okolini. Dok se štete sabiraju, rešenja za promenu klime koju karakterišu blage zime i mrazevi u aprilu – nema.

Od breskve i kajsije i ove godine u Subotici – ništa. Umesto voćara, ove voćke još u cvetu obrao je mraz. Nešto bolja situacija je sa jabukama, gde u zavisnosti od sorte i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << terena šteta ide i do 90 odsto. Jedino odoleva sorta greni smit, kao i sorte krušaka. Kada se sve sabere šteta na rodu je već sada između šesdeset i sedamdeset odsto.

“Mogu slobodno reći da se zaista plašimo kakva će ova godina biti pošto je ovo već neko treće ili četvrto jutro kako imamo mraz i još se naredna dva dana najavljuje mraz, tako da se već vidi da će neke kulture definitivno podbaciti, da će biti stopostotna šteta, a kod nekih će ih i biti još nešto, ali, moramo sačekati još da vidimo, da se ovo sve završi”, kaže Marijan Davčik iz Zemljoradničke zadruge “Voćko” u Tavankutu.

Prolećni mrazevi, temperature u minusu početkom aprila, na žalost voćara nisu novost već se ponavljaju već nekoliko godina. Veći problem predstavljaju blage zime, gde nema dubokog zimskog sna, već biljke s prvim februarskim suncem krenu u vegetaciju koju dotuče mraz u aprilu.

“Ti mrazevi su se desili u različitim fenofazama cvetanja voća. Znači, najveće štete pretrpi voće koji se u danima sa mrazem, čiji su cvetovi bili otvoreni. Znači, ako su cvetovi već zatvoreni oni su delimično zaštićeni. Znači, to zavisi i od lokaliteta, zavisi i od sortimenta i tako dalje, tako da – biće šareno što se toga tiče”, kaže koordinator Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Olga Vidaković.

Da li je sistem anti-frost rešenje? Nakon ogromnih ulaganja u protivgradne mreže i niskih otkupnih cena poljoprivrednici sami ne mogu da isfinansiraju ovakav sistem. Pogotovo ne na iscepkanim parcelama malih proizvođača.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.