Možemo li se izboriti sa zagađenjem vazduha

Izvor: RTS, 08.Dec.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možemo li se izboriti sa zagađenjem vazduha

Beograd je juče ponovo bio jedan od najzagađenijih gradova, a veoma se teško disalo u Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu, Valjevu, Boru. S prvom kišom je i kvalitet vazduha postajao bolji. Stručnjaci kažu da nije povećana emisija zagađujućih čestica, već su atmosferske prilike doprinele da aerozagađenje bude visoko. Prema podacima sajta "Er vižual", slična situacija je i danas.
Dopisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a javlja da je još jedan dan u Valjevu osvanuo s alarmantnim podacima o zagađenju vazduha. Valjevo je jako zagađen grad.

Poslednji podaci govore da je koncentracija PM-10 čestica 107 mikrograma po metru kubnom. U poslednja dva-tri dana podaci su još drastičniji.
PM-10 čestice su među najopasnijim zagađivačima. Proizvod su loših energenata, kao što je lignit. U Valjevu je 10.000 domaćinstava izvan sistema gradske toplane.
Veliki zagađivač vazduha je i "Krušik", koji dnevno troši do 70 tona lignita. Ta fabrika je pripremila elaborat za grejanje na komprovani gas, potrebno je 2,7 miliona evra. Čeka se odgovor nadležnog ministarstva.
Gradska vlast je pre nekoliko dana pripremila mere sa smanjenje aerozagađenja. Biće određene subvecije za građane koji žele da se greju ekološkim energentima. Odobriće se jeftiniji prikljuci na gradsku toplanu.
Planira se i izmeštanje saobraćaja iz centra grada.
U poslednjih godinu dana, toplana je sa mazuta prešla na komprovani gas. Na nju se priključila gradska bolnica i jedna gradska škola se više ne greje na mazut. 
Mere opreza
Reporter RTS-a sa ulica Beograda javlja da je u gradu neprijatan osećaj zbog velike vlažnosti vazduha i da je vidljivost smanjena. Prema poslednjim podacima, najveće zagađenje vazduha je u Starom gradu i na Novom Begradu. 
Najugroženiji su trudnice, starije osobe i deca. Osobe sa srčanim i respiratornim problemima trebalo bi da borave u zatvorenom prostoru. 
Kada je vazduh jako zagađen, treba poštovati preporuke stručnjaka.
Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Srbiji zagađen vazduh odnese 3.600 života godišnje

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 09:48

Od posledica zagađenja vazduha, u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba, rekao je za RTS šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša. U svetu zbog zagađenja godišnje umre oko sedam miliona ljudi, od čega je pola miliona u Evropi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.