Montirali optužbe da mi otmu firme

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montirali optužbe da mi otmu firme

Biznismen Stanko Subotić Cane (54), optužen u Srbiji za organizovanje šverca cigareta tokom 1990-ih godina, u Specijalnom sudu u Beogradu pokušava da dokaže, kako kaže, svoju nevinost. Subotić je posetio redakciju "Vesti" kako bi javnost upoznao sa mnogim činjenicama koje su godinama bile skrivene.

Već duže vreme tvrdite da iza optužnice za takozvanu duvansku mafiju stoje drugi motivi. Koji su to motivi?

- Ceo slučaj je iskonstruisan jer nisam želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da dam novac predstavnicima "nove" vlasti posle pada Slobodana Miloševića. U pitanju su prvenstveno tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, a kasnije i predsednik Srbije Boris Tadić. Našim sastancima mogu da posvedoče njegovi najbliži saradnici Miki Rakić i Vuk Jeremić.

To su izuzetno teške optužbe, imate li za to dokaza?

- Naravno da imam dokaze, koji se nalaze u krivičnim prijavama koje sam podneo protiv njih. Tu su imena, svedoci, snimci. Pozivam Borisa Tadića na detektor laži, kako bi se proverilo ko govori istinu. Šest godina su me onemogućavali da dođem na proces koji su mi napravili. Za to vreme svuda u svetu sam bio slobodan građanin, osim u Srbiji. Interpol je 2012. godine stavio van snage poternicu koju je raspisala Srbija. Nudio sam pet miliona evra garancije da dođem u Srbiju i sa slobode dokažem krivicu, međutim, to nisu prihvatali, upravo da se ne bi čulo šta imam da kažem.

Da li ćete, ukoliko budete oslobođeni, tužiti Srbiju za sve pretrpljeno?

- Ne verujem da ću tužiti državu Srbiju, ali ljude koji su ovo organizovali hoću sigurno. Nisu krivi građani i Srbija, već oni koji su iskoristili državne resurse za lične interese.

Kakva je situacija sa ostalim procesima koji su vođeni protiv vas?

- Imao sam sudske procese u šest država. Sve sam ih dobio u svoju korist i dokazao nevinost. U Italiji je proces trajao deset godina, ali sam oslobođen. To je bio proizvod jedne lažne prijave od Vojislava Koštunice i Aleksandra Tijanića, koji su ispričali razne priče u italijanskoj ambasadi i tužilaštvu. Pričali su odavde iz Srbije kako perem novac za Darka Šarića. Zbog toga je vođena istraga u Švajcarskoj koja je dokazala da je to neistina. Dok sam se branio od optužbi oteta mi je Futura plus u Srbiji.

Zašto su baš od vas odlučili, kako kažete, da iznude novac?

- Iskoristili su prijateljstvo sa mnom. Videli su da lako dajem novac, pogotovo za pomoć strankama opozicije u vreme Miloševića. Pa Demokratsku stranku sam počeo da pomažem još 1994. godine. Dok sam davao pare bio sam super, ali kada su počeli da im rastu apetiti, počeli su da misle kako to nije moj novac, već zajednički kapital. Pohlepa je razlog svemu tome. Zato mi je i iskonstruisano suđenje.

Na koji način je pokrenut taj proces?

- Tadić i Rakić vršili su politički pritisak na sud da se podigne optužnica protiv mene. To sam govorio i ranije dok su bili na vlasti. Već su mi u vreme podizanja optužnice uveliko tražili novac, rukovodili mojim firmama u Srbiji. Sačekali su da budem van Beograda da pokrenu postupak protiv mene. Podnosio sam protiv njih krivične prijave, ali su imali taktiku da ne odgovaraju na optužbe, jer sam, eto, van zakona. U tim krivičnim prijavama koje sam podneo pre dve-tri godine nalaze se dokazi protiv njih. Međutim, volšebno sud i dalje ne postupa po tim prijavama.

Da li ste vi jedini biznismen od koga je tražen novac ili je to bila praksa srpskih političara?

- Verovatno su od svih tražili novac, ali za to nemam dokaza. Od 2000. godine Srbiju je zahvatila teška gangrena. Političari i neki poslovni ljudi se povezuju i koriste državne institucije kao oružje za reketiranje, montiraju sudske procese da bi uzeli novac. Ja sam samo jedan od primera.

Šta se dešava sa vašim firmama u međuvremenu?

- Futura plus, preduzeće za distribuciju, u međuvremenu je opljačkana i poslata u stečaj. Firma vredna desetine miliona evra je skoro uništena. U poslednjih mesec dana trpim ponovo pritiske. Moje advokate kontaktirao je Tihomir Trišić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Akter", objašnjavajući im da je on zadužen u ime Vojnobezbednosne agencije da isprati državni projekat fuzionisanja Future plus i Štampe, koju obavlja izvesni Darko Bajčetić. On je navodno sve to dogovorio, kako je rekao, sa Mikijem Rakićem, bivšim šefom kabineta predsednika Tadića.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.