Izvor: Magyar Szó, 18.Feb.2015, 05:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnosti turizma

Razvoj turizma je od ključne važnosti za Mađare u Vojvodini, s obzirom na činjenicu da lokalne samouprave u opštinama, gde žive Mađari, već duže vreme ulažu napore u razvoj turizma – čulo se juče u Subotici na javnoj raspravi predloga promena Zakona o turizmu. Na manifestaciji, koju je organizovao Savez vojvođanskih Mađara, prisustvovali su predstavnici desetak lokalnih samouprava i predstavnici turističkih i ugostiteljskih organizacija. Državni sekretar Ministarstva za trgovinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << turizam i telekomunikacije, Lukrecija Đeri, predstavila je predlog zakona i izjavila da je jedan od najvažnijih detalja predloga promena da republika određena upravna prava prepusti lokalnim samoupravama. Nakon usvajanja izmena zakona će nadležnosti nad domaćinstvima, koja se bave seoskim turizmom, preći u ruke opštinskih inspektora. „Bitna promena jeste da se na osnovu predloga izmena zakona u slučaju manjih nepravilnosti, prekršaja na polju turizma, nadležni mogu razrezati novčanu kaznu. To znaći da ako nadležni organ tačno odredi sumu koja se treba uplatiti na ime kazne, i ako se ta uplata izvrši u roku od osam dana, onda se plaća samo polovina razrezane kazne“, naglasila je Đeri.

Prema predlogu za izmenu zakona ubuduće će organizatori grupnih putovanja morati obezbediti pratioca i/ili turističkog vodiča za svaku grupu. Prema važećem zakonu, turističke agencije koje su zbog neke nepravilnosti izgubile dozvolu za rad, nikada više neće moći da se bave istom delatnošću. Prema predlozima izmena i promena, ove agencije će u roku od 36 meseci nakon oduzimanja dozvole moći ponovo da traže dozvolu za rad.

Više učesnika javne rasprave podelilo je svoja razmišljanja sa prisutnima u vezi institucije inspektora. Jedinstven stav jeste da se mora izgraditi ljudski dijalog između inspektora i nadležnih turističkih i ugostiteljskih objekata. Pojedinci su izneli mišljenje da bi se inspektori mogli zakonom obavezati i na savetodavnu delatnost, a ne samo da kažnjavaju.

Lukrecija Đeri je naglasila da ukoliko turističke organizacije žele uspešno da apliciraju za novčana sredstva kod republike ili kod IPA-fondova, moraju obezbediti i svoj novčani doprinos.

Karolj Pal, potpredsednik SVM-a je izjavio da je za vojvođanske Mađare turizam veoma bitan i da će izmene i promene zakona doprineti poboljšanju situacije u ovoj grani privrede, što bi popravilo i položaj vojvođanskih Mađara.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.