Mas i Dulić posetili Suboticu

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas i Dulić posetili Suboticu

Ambasador Nemačke Volfram Mas posetio je danas u Subotici sa ministrom za životnu sredinu Oliverom Dulićem Siemensovu fabriku koja proizvodi generatore za vetro-elektrane, jezero Palić i obdanište u kojem se nastava organizuje i na nemačkom jeziku.

Ambasador Mas je rekao da su danas posetili preduzeće Siemens jer su obnovljivi vidovi energije u današnje vreme veoma značajni.

"Mali broj ljudi u Srbiji je svestan da je u toj fabrici proizvedeno toliko generatora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za proizvodnju struje koje ukupno imaju dvostruko veće kapacitete od svih kapaciteta za proizvodnju struje u Srbiji. Subotica ima istaknutu ulogu u proizvodnji postrojenja za obnovljive oblike energije", naveo je Mas.

Jezero Palić je, kako je ocenio ambasador Mas, nužno očistiti, a grad Subotica se ambasadi obratio za pomoć u proveri metoda koji će biti odabran za čisćenje jezera.

"Nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da vidimo i realne projekte koji će dovesti do čišćenja jezera", rekao je Mas.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dlić rekao je da je Ministarstvo finansiralo plan za projekat čisćenje jezera i da je u opticaju nekoliko rešenja.

"Koju god soluciju odabrali ona će koštati nekoliko miliona evra. To je svakako posledica 30-godišnjeg zanemarivanja problema pre svega otpadnih voda. Jezero Palić će svakako morati i da se odmulji, a pokušali smo da pronadjemo i nekoliko privremenih rešenja", rekao je Dulić.

Dulić je istakao da će novac sigurno biti obezbedjen zato što Palić vole svi i u Srbiji, ali i van nje. Ministarstvo računa na sredstva Evropske unije i nekoliko vlada, medju kojima je i nemačka vlada.



"Druga veoma bitna stvar je razvoj turizma na Paliću. Austrija, Madjarska i Nemačka su velesile kada je reč o razvoju velnes i spa turizma, a po tome je Palić ovim zemljama posebno interesantan. Siguran sam da ovo mesto može biti na ponos svima, a ovakvih će sastanaka svakako biti više", rekao je Dulić.


On je izrazio nadu da će ambasador Mas preneti nemačkim investitorima mogućnosti ulaganja u banju Palić.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Vladimir Čupić je istakao da je na Paliću organizovan i sastanak ambasadora sa lokalnim privrednicima. On je rekao da je tako ambasadoru predočena ovdašnja investiciona klima.

"Subotica je jedna od tri opštine koja je ispunila sve uslove NALED-a i dobila sertifikat, to znači da je poslovno okruženje prilagodjeno potrebama privrede i da su time stvorene pretpostavke za brži ekonomski razvoj", rekao je Čupić.

Čupić je istakao da će NALED i dalje pomogati promociju privrednih potencijala Subotice.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačke investicije za subotičke vetrogeneratore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2010

SUBOTICA - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas posetio je danas Suboticu, gde ga je primio gradonačelnik Saša Vučinić, s kojim je razgovarao o mogućnostima investiranja, kao i pitanjima obrazovanja i zaštite životne sredine...Vučinić je rekao da su vođeni razgovori o investicijama za preduzeće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.