Manifestacija odgovorna prema deci

Izvor: Glas javnosti, Beta, 13.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija odgovorna prema deci

BEOGRAD - Direktor i selektor Međunarodnog pozorišnog festivala za decu u Subotici Slobodan Marković rekao je da je izbor predstava na toj manifestaciji određen odgovornošću prema onome što se nudi i deci i poznavaocima teatra za decu.

- U programu festivala preovlađuju lutkarske predstave. Izbor je opredeljen senzibilitetom selektora, znanjem i kontaktima, ali i odgovornošću prema onome što se nudi i deci i poznavaocima pozorišta za decu, rekao je Marković agenciji Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Međunarodni pozorišni festival za decu u Subotici, koji se ove godine održava 17. put, biće otvoren 16. maja na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici.

Manifestaciju će otvoriti dobitnik festivalske nagrade za životno delo, dekan lutkarskog odseka Sanktpeterburške državne akademije pozorišne umetnosti Nikolaj Naumov, a potom će se publici predstaviti studenti lutkarske akademije iz Bratislave.

- Svake godine predstavljamo kulturu i lutkarstvo jedne zemlje. Ranije su to bile Mađarska, Bugarska, Hrvatska, zatim Rusija, a ove godine to će biti Slovačka. Pored predstava u takmičarskom i pratećem programu, biće organizovane i izložba, tribine i forumi posvećeni slovačkom stvaralaštvu za decu, rekao je Marković.

Ove godine u pratećem programu festivala biće održan i međunarodni naučni forum na temu "Dete u svetu umetnosti", uz učešće studenata i stručnjaka iz 27 zemalja, a biće predstavljen i dvojezični zbornik radova, na srpskom i engleskom, s prošlogodišnjeg skupa.

U skladu s inicijativom za osnivanje lutkarske akademije u Srbiji, tokom festivala biće svakodnevno održavane prezentacije lutkarskih akademija iz drugih zemalja, a gosti Subotice biće predstavnici Sanktpeterburške akademije, kao i akademija iz Bratislave, Francuske, Hrvatske i Crne Gore.

Marković je najavio i objavljivanje kapitalnog dela - "Istorije srpskog lutkarstva" profesora Radoslava Lazića, a u planu je i izrada Enciklopedije svetskog lutkarstva.

Ove godine deo festivalskog programa, odnosno šest predstava iz takmičarske selekcije, biće izvedeno u Segedinu.

Marković je rekao da mu je žao što zbog finansijskih poteškoća neće biti realizovana ideja da se program festivala predstavi i u drugim gradovima Vojvodine i Srbije, ali je dodao da se nada da će u narednim godinama i to biti moguće.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.