Malovićeva: Poternica za Subotićem na snazi

Izvor: Glas javnosti, Beta, 16.Mar.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: Poternica za Subotićem na snazi

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da je međunarodna poternica za Stankom Subotićem na snazi, ali da se njegovo izručenje može tražiti samo ako on bude uhapšen u nekoj zemlji.

- Međunarodna poternica za Stankom Subotićem je na snazi. Ministarstvo pravde Srbije može reagovati samo ukoliko od Interpola dobije obaveštenje da je lice za kojim je raspisana međunarodna poternica u inostranstvu i u tom slučaju podnosi se molba za izručenje - rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Malovićeva.

U optužnici je delo koje se Subotiću stavlja na teret kvalifikovano kao "produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja", za šta je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

Upitana o razlozima švajcarskih vlasti da odbiju raniji zahtev Srbije za izručenje Subotića, Malovićeva je rekla da je svaka država suverena da u skladu sa svojim zakonodavstvom proceni postojanje krivičnog dela i da li postoji pravni osnov da međunarodnu poternicu druge države stavi u svoj nacionalni sistem i da po njoj postupi.

Prema ranijim informacijama, švajcarski pravni poredak ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u privatnoj firmi.

Subotić je hapšen u Rusiji 2008. godine, ali je pušten na slobodu jer je gonjenje za delo za koje se tereti zastarelo po ruskim zakonima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.