Mala Bosna protiv Agrobanke

Izvor: B92, 18.Avg.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mala Bosna" protiv Agrobanke

Subotica -- Poljoprivredno dobro "Mala Bosna" u restrukturiranju angažovalo je stručni tim koji treba da podnese krivičnu prijavu protiv rukovodstva Agrobanke.

Tim će podneti prijavu i protiv prethodnog vlasnika ovog dobra Predraga Mališanovića i s njim povezanim pravnim licima, piše Politika.

Na sednici Upravnog odbora "Male Bosne" zaključeno je da je neophodno pokretanje krivičnog postupka u vezi sa 404,6 miliona dinara garancije Agrobanke prema "Maloj Bosni", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i za kredit kod iste banke u iznosu od 230 miliona dinara.

Trenutno rukovodstvo „Male Bosne” u restrukturiranju smatra da je ovo poljoprivredno dobro pretrpelo štetu zbog nezakonitih radnji odgovornih lica u Agrobanci i Mališanovića. Osim toga, Upravni odbor traži da se nova krivična prijava poveže sa već prethodno podnetim krivičnim prijavama protiv Mališanovića. Inače, ime Predraga Mališanovića pominje se kao ime jednog od najvećih korisnika kredita Agrobanke, koje je podizao za račun svog preduzeća „Azohem”.

Do 28. maja 2010. godine Mališanović je upravljao poljoprivrednim gazdinstvom „Mala Bosna”. Poduži izveštaj o komplikovanim finansijskim transakcijama između ovog dobra i Agrobanke podnet je članovima Upravnog odbora „Male Bosne” i u tom izveštaju se zaključuje da su „postojeći odnosi preduzeća i Agrobanke AD Beograd posledica nezakonitih radnji ili propusta lica kod obe strane”, a kao argument za tu tvrdnju navodi se da je garancija za 404,6 miliona dinara kredita izdata pre odluke Izvršnog odbora Agrobanke, garancija je izdata na iznos koji je višestruko premašivao imovinu „Male Bosne”, ugovor o garanciji za „Malu Bosnu” potpisalo je lice bez prethodne saglasnosti organa preduzeća i Agencije za privatizaciju. U ovom izveštaju Agrobanka Beograd tereti se što nije otkazala garanciju iako je znala, ili morala da zna, da „Mala Bosna” ne izvršava svoje obaveze prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, za šta je garancija data, zatim da banka nije koristila instrumente obezbeđenja koje su izdala preduzeća „Azotara” i „Azohem” takođe u vlasništvu Mališanovića, a osporava se da je „Mala Bosna” pšenicu skladištila u pojedinim firmama za koje je Direkcija utvrdila da ne poseduju realne kapacitete skladištenja.

U ovom izveštaju podnetom Upravnom odboru „Male Bosne” u restrukturiranju konstatuje se i da je Agrobanka oštetila u jednom periodu ovo poljoprivredno dobro jer je od 27. jula 2010. godine mogla da raspolaže pšenicom, ali ju je fakturisala tek poslednjeg dana te godine.

Kao ilustracija poslovanja u izveštaju je navedeno da je 25. januara 2010. godine Agrobanka kao deo kredita od 230 miliona dinara uplatila 98.250.000 dinara pa potom 7.080.000 dinara „Maloj Bosni”. Poljoprivredno dobro istog dana daje zajam „Peđakomercu”, takođe preduzeću Predraga Mališanovića, u iznosu od 105,3 miliona dinara. Međutim, „Peđakomerc” ovaj novac direktno s računa „Male Bosne” prebacuje firmi za koju se navodi da se zove „Vulin komerc” iz Rume, ali ima isti broj računa kao „Peđakomerc” u NLB banci. Sa računa „Male Bosne” isplaćuje se i oko sedam miliona dinara preduzeću „Dragan Marković” u restrukturiranju u Obrenovcu, a istoga dana „Peđakomerc” na račun „Male Bosne” uplaćuje 67 miliona dinara, koja opet taj novac prenosi na „Vulin komerc”. U zaključku ovog finansijskog izveštaja konstatuje se i da su krediti koje je Agrobanka davala poljoprivrednom dobru usmeravani preko preduzeća koja su povezana sa „Azotarom” i „Azohemom”, a da je kredit koji je davan poljoprivrednom dobru koje poseduje tek oko 500 hektara zemljišta višestruko premašivao njegovu imovinu.

Policija je još početkom jula 2011. godine predala krivičnu prijavu protiv Mališanovića da je kao odgovorno lice u AD „Mala Bosna” tokom 2009. i 2010. godine sačinjavajući ugovore o zajmu prebacio novac na svoja preduzeća „Peđakomerc” i „Azotara”, i te pozajmice nije vratio. Takođe je novcem „Male Bosne” preduzećima i bankama plaćao dugove svoje firme „Azohem”. Na taj način Predrag Mališanović je oštetio poljoprivredno dobro „Mala Bosna” i njegove manjinske akcionare za ukupan iznos od preko 228,3 miliona dinara.

Policija takođe sumnja da je Mališanović novcem privatizovane „Male Bosne” platio kredit preduzeća „Univerzal holding” iz Beograda u Niškoj banci, iako između ova dva preduzeća nije postojala poslovna saradnja, pa je tako „Univerzal holdingu” omogućio da stekne korist od preko 7,6 miliona dinara.

Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da neće biti zaštićenih u aferi "Agrobanka", kao i da SPS nema nikakve veze sa slučajem.

I dok se klupko kredita Agrobanke odmotava, MUP ispituje sve kredite uzete iz sporne banke.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.