Mađarska vlada im kupila kuću, čekaju pomoć Pokrajine da je opreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2018, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska vlada im kupila kuću, čekaju pomoć Pokrajine da je opreme

Krajem avgusta ili početkom septembra, Pokrajinska Vlada raspisaće konkurs na koji će moći da apliciraju 63 bračna para koja su tokom 2018. godina dobila treće ili četvrto dete i tako dobiju šansu da sa milion dinara reše stambeni problem ili poboljšaju uslove stanovanja. Jedna od onih koja će okušati sreću je nezaposlena majka troje dece iz Hajdukova kod Subotice.

Matilda Siveri Časar nezaposlena je majka troje dece. Njen najmlađi sin Gergelj je beba, uzrasta od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svega nekoliko nedelja. Ova porodica je, zahvaljujući sredstvima koja je dobila kroz projekat "Prosperitati" Vlade Mađarske, kupila kuću u Hajdukovu. Ipak, i dalje žive kao podstanari jer je tom objektu neophodna obnova. Kako bi sa suprugom i troje male dece mogla da se useli u kuću kupljenu u Hajdukovu, Matilda planira da je renovira uz podršku Pokrajinske Vlade, koja je nedavno uvela nove pronatalitetne mere, namenjene porodicama sa troje i četvoro dece.

"Čuli smo za nove pronatalitetne mere Pokrajinske Vlade. Planiramo da i mi konkurišemo za sredstva za obnovu kuće i nadamo se da ćemo ih i dobiti", kaže Matilda Siveri Časar, nezaposlena majka troje dece iz Hajdukova.

Porodicama sa troje ili četvoro dece, nove pronatalitetne mere Pokrajinske Vlade obezbeđuju pomoć u rešavanju stambenog pitanja ili poboljšanje uslova stanovanja.

"Ukupno 63 miliona dinara je iznos prvog konkursa koji će biti raspisan ili krajem avgusta ili prvi radni dan meseca septembra. Dakle 63 bračna para koja su u toku 2018. godine, dakle od 1.januara 2018. godine pa do raspisivanja konkursa, dobili treće ili četvrto dete, imaće pravo da apliciraju i samim tim da dobiju šansu da sa milion dinara unaprede svoje stambeno pitanje ili uslove stanovanja", najavio je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pored ove, Pokrajinska Vlada donela je još jednu pronatalitetnu meru čija primena će početi od januara 2019. godine, s obzirom da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom izjednačio zaposlene i nezaposlene majke.

"Sve žene koje rode treće ili četvrto dete, a da su pri tom nezaposlene, dobijaće dodatnih 12 hiljada, a možda i 15 hiljada dinara mesečno", istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Do sada je Pokrajinska vlada obezbeđivala 12.000 dinara mesečno, a ubuduće će taj iznos za porodice sa trećim detetom, za zaposlene žene, obezbeđivati Republika Srbija i to u trajanju od deset godina. Pokrajinska vlada pomagaće nezaposlene majke sa trećim i četvrtim detetom, kojih u Vojvodini ima oko dve hiljade.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.