Mađarska kreditira vojvođanske Mađare sa 160 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska kreditira vojvođanske Mađare sa 160 miliona evra

U Subotici je predstavljen ekonomski program Vlade Mađarske, koji realizuje u saradnji sa Savezom Vojvođanskih Mađara. Na konkurs mogu aplicirati samo dvojni državljani iz Vojvodine. U naredne tri godine će biti podeljeno ukupno 50 milijardi forinti (oko 160 miliona evra), 20 milijardi kao nepovratna pomoć, a 30 putem povoljnih kredita.

Predstavljanje programa čiji je cilj ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, proteklo je uz veliko interesovanje preduzetnika i poljoprivrednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz čitave pokrajine. Oni mogu da konkurišu na jedan od ponuđenih deset konkursa.

"Za nas je to značajna pomoć, iako u mom slučaju to pokriva samo deo novca koji je potreban za mašinu koju nameravam da kupim. Pomoć je pomoć, kolika god ona bila", kaže Karolj Gordoš.

"Ovo je za nas značajan korak. Jedan manji deo novca treba da obezbedimo sami, ali veći deo dobijamo kao bespovratna sredstva. To je veoma pozitivno na nas", kaže Žolt Kokai.

Državni sekretar Vlade Mađarske, Levente Mađar je istakao da je ovo istorijski trenutak. Vlada Mađarske do sada nikada nije izdvojila tako velika sredstva za Mađare koji živa van granica matične zemlje.

"Za nekoliko meseci zahtevi će biti ocenjeni i biće dodeljena prva sredstva. Tada ćemo znati da li ova stvar funkcioniše, pa iste programe možemo pokrenuti i u drugim zemljama gde Mađari žive u većem broju", kaže Levente Mađar.

"Nadam se da će krediti doneti prosperitet, jer nije u pitanju socijalni program nego projekat osnaživanja preduzetnika u Vojvodini", objasnio je predsednik Savez Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, odbacujući navode da će sredstva dobiti samo oni koji podržavaju njegovu stranku.

Konkurse namenjene područjima na kojima žive vojvođanski Mađari raspisala je Fondacija Prosperitati. Detalji se mogu naći na sajtu www.prosperitati.rs, a prijave za prvi krug se mogu predati do kraja marta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi korak je uspešan

Izvor: Magyar Szó, 05.Feb.2016

U organizaciji Fondacije Prosperitati u Subotici održan je susret sa građanima na kojem su predstavljeni kunkursi raspisani zahvaljujući donaciji mađarske vlade u visini od 50 milijardi forinti, a sve u cilju razvoja privrede. Susret je održan u svečanoj sali nove gradske kuće, a interesovanje...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.