Izvor: Politika, 16.Dec.2013, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi haraju Suboticiom

Nakon što je ukraden spomenik težak 300 kilograma, jasno je da ništa nije dovoljno teško ili dovoljno dobro pričvršćeno da ne bi moglo postati plen kradljivaca

Subotica – Više od 50 stabala vetrozaštitnog pojasa posečeno je pre nekoliko dana. Komunalna inspekcija utvrdila je da je 40 stabala posečeno na potesu od Bajmoka prema naselju Madaraš, a nekoliko sadnica duž letnjeg puta prema karauli. Tim povodom gradonačelnik Jene Maglai izdao je saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojem se kaže da će grad podneti odštetni zahtev kako bi se pokrenuo postupak otkrivanja i sudskog gonjenja lica koja su na ovaj način počinila štetu gradu.

U šumama oko Subotice takođe je primećeno da je učestala nelegalna seča stabala te da se i inače retko pošumljeni predeo dodatno uništava. Nezvanično, i vlasnici drvara i stovarišta ogreva razmišljaju da se međusobno povežu i pokušaju da se zaštite od učestalih „poseta” lopova. Poslednjih sedmica aktuelna je krađa ogreva, ali i osim toga, već mesecima u Subotici traju neprestane drske pljačke svega, što je moguće odneti iz kuća i pomoćnih prostorija.

Uostalom, nakon što je pre nešto više od mesec dana ukraden bronzani spomenik „Ptica slomljenih krila” težak preko 300 kilograma, jasno je da više ništa ne može da bude dovoljno teško ili dovoljno dobro pričvršćeno da ne postane plen lopova. „Politici” je u tužilaštvu rečeno da ni nakon mesec i po dana nemaju informacije iz policije koje bi mogle da ukažu ko je ukrao spomenik, niti gde je završio.

Ovog proleća iz voćnjaka Vuka Raićevića u Velikom Radanovcu, nestalo je preko 200 sadnica trešanja. Pre toga nestala mu je mehanizacija i kazan za rakiju iz pomoćnih prostorija u dvorištu, ali pokraden voćnjak po vrednosti premašio je dotadašnje krađe. Počinilac nije pronađen.

 – Po tadašnjim cenama, to je vrednost od oko hiljadu evra. Ponovo sam posadio trešnje, a ove jeseni umesto 200 dinara, sadnica košta 500 dinara. Ogradio sam voćnjak i svako stablo obeležio, pa se nadam da će to odvratiti lopove – kaže Raičević.

U neposrednom komšiluku mogao je da vidi kako mesecima oko vinograda preduzeća „Podrum Palić” u stečaju nestaju obrađeni stubovi i žica kojom je bilo ograđeno. Sada su na red došli čokoti.

 – Policija često kontroliše saobraćaj ovde na palićkom putu i nije mi jasno čemu tolika predostrožnost prema svima na tom pravcu, a da nisu primećeni i uhvaćeni ljudi koji traktorskim prikolicama ili kombijima odnose stubove i stabla – pita se Raičević.

Građani se, uglavnom, osećaju potpuno bespomoćno pred učestalim krađama. Donedavno su građani Čantavira govorili o dramatičnoj situaciji u selu, gde gotovo da nije bilo kuće iz koje nešto nije ukradeno. Pre nekoliko meseci stanovništvo Malog Bajmoka, dela grada u neposrednoj blizini Buvljaka, tražilo je veću angažovanost policije jer nije bilo dana da neka kuća ne bude obijena. O krađama, međutim, sada po lokalnim sajtovima „izveštavaju” stanovnici šireg centra grada. Pred najezdom pljačkaša, lokalni sajtovi su postali mesta gde građani javljaju u kojim krajevima grada su sada učestale krađe i tako upozoravaju sugrađane. Tako je u jednu kuću u ulici 51. divizije pet puta provaljeno u poslednjih nekoliko sedmica. Odnosi se sve što je moguće uzeti, od veša do bicikala, alata, automobila. Po našem zakonu, ukoliko je šteta manja od pet hiljada dinara, ne pokreće se istraga, ali se pojedini sagovornici „Politike” pitaju da li je krađa krađa, bez obzira na vrednost.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 17.12.2013.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.