Kviz Koliko se poznajemo u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kviz "Koliko se poznajemo" u Subotici

Na Otvorenom univerzitetu u Subotici održano je prvo kvalifikaciono takmičenje kviza "Koliko se poznajemo?", koji je, u organizaciji pokrajinskog Izvršnog veća, pokrenut pre 11 godina u okviru projekta "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini".

Učenici Gimnazije iz Sente, Tehničke škole "Ivan Sarić" iz Subotice, Poljoprivredne škole iz Bačke Topole i Gimnazije za talentovane učenike "Boljai" iz Sente nadmetali su se u znanju iz četiri igre: "Da ili ne?","Da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << li znaš?", "Tajanstvena ličnost" i "Brze pitalice".

Takmičenje je održano na mađarskom jeziku, na kome učenici ovih škola pohađaju i nastavu, a najbolja je bila ekipa Gimnazije za talentovane učenike "Boljai" iz Sente.

"Mi Mađari u Vojvodini, u našoj zemlji živimo kao manjina, tako da se već rodimo u multikulturalnoj zajednici i moramo se navići na takav način života. Imam drugare Srbe. Razumemo se i govorimo oba jezika, i ja njihov, i oni moj", kaže Imre Sabo, član pobedničke ekipe Gimnazije za talentovane učenike "Boljai" iz Sente.

Takav stav deli i njegov prijatelj iz takmičarske ekipe.

"Tolerancija je, po mom mišljenju, jako važna jer u ovoj sredini žive ljudi različitih vera i nacionalnosti. Smatram da je jako važno da niko ne misli o sebi da vredi više, da je bolji od nekog drugog.

Znanje koje smo stekli u ovom kvizu nesumnjivo doprinesi razvoju tolerancije jer ako upoznamo istoriju drugih naroda lakše ćemo ih razumeti", kaže Đula Kratok, učenik Gimnazije za talentovane učenike 2Boljai" iz Sente.

Kviz je bio koristan i poučan i za one koji nisu osvojili pobedu na takmičenju.

"Generalno, mislim da baš i nema tolerancije, ali je na nama da je razvijamo. Tome doprinose i ovakvi kvizovi na kojima ne samo što učimo nego se i družimo i bolje upoznajemo", kaže Jovana Milošević, takmičarka iz ekipe Poljoprivredne škole iz Bačke Topole.

Učenici se za takmičenje pripremaju koristeći publikaciju "Koliko se poznajemo?" u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

"Specifičnost ovogodišnjeg ciklusa kviza "Koliko se poznajemo?" je u višejezičnosti, tačnije u mogućnosti da se učenici pripremaju i takmiče na kvizu na jeziku na kome slušaju i nastavu", kaže Bojan Gregurić iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Takmičenje učenika srednjih škola u poznavanju istorije nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Vojvodine biće realizovano u dve faze: u prvoj će biti organizovana regionalna kvalifikaciona takmičenja u sedam vojvođanskih gradova, od kojih je prvo održano 18. aprila u Subotici, a 19. aprila će, u dva takmičenja, u gradu na severu Bačke svoje znanje odmeriti još osam škola iz Vojvodine.

U kvizu "Koliko se poznajemo?" učestvovaće 44 škole, odnosno 44 takmičarske ekipe, od kojih će četiri najbolje otići u finale, koje će biti održano 8. maja u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.