Koronavirus stigao u Srbiju, oboleo muškarac iz Bačke Topole, proverava se još jedna osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2020, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus stigao u Srbiju, oboleo muškarac iz Bačke Topole, proverava se još jedna osoba

"Potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, a zaraženi muškarac iz Bačke Topole star 43 godine se dobro oseća", saopštio je na vanrednoj konferneciji za novinare ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da postoji još jedna osoba za koju se čekaju rezultati testa.

"Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni i da ćemo praktično u nultnom vremenu obaveštavati javnost. Desila se stvar koju smo očekivali, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo relano i pitanje sata kada će se destiti, a to je da imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa", rekao je Lončar.

Kaže da je zaraženi muškarac u više navrata boravio u Budimpešti, gde mu živi sestra, koja koja je imala respiratorne tegobe i temepraturu i sve znake koji su slični korona virusu.

Kada se on vratio u Srbiju osetio je tegobe i bio je odgovoran i samoizolovao se i poslao decu na selo, tako da je ostao samo suprugom koja mu je donosila hranu.

"Zatim je podvrgnut analizama i pre sat vremena su stigli rezultati testa i on je već u izolaciji u bolnici u Subotici", kazao je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i toku dana se očekuju rezultati tih analiza.

"Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe", rekao je Lončar.

Tiodorović: Proverava se još jedna osoba

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da postoji još jedna osoba za koju se čekaju rezultati testa na korona virus.

Rezultati bi trebalo da stignu tokom noći, rekao je Tiodorović za RTS, navodeći da je do sada obrađeno ukupno oko 40 osoba i da su svi rezultati bili negativni.

On je ponovio da nema mesta panici, ali je dodao da treba biti oprezan.

Ministar je istakao da je maksimalno urađeno sve što je bilo potrebno i zahvalio svim službama na dobro obavljenom poslu, dodajući da nadležni, kao što su i obećali, o svemu obaveštavaju javnost.

"Nema nikakvog razloga za paniku", podvukao je Lončar.

On je dodao da je bilo "pitanje sata" kad će se virus registrovati u kod nas, jer je nerealno da se pomisli da postoji neka zemlja bez korona virusa, jer je to globalni problem, već je samo pitanje da li će biti registrovan.

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode, i apelovao na građane da ih se pridržavaju, a posebno muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostorije, sa više ljudi, u javni prevoz...

"Srbija je apsolutno spremna, sve što struka nalaže, mi ćemo odraditi i nema razloga za paniku", ponovio je Lončar.

Dodao je da nadležni rade i obezbediće da sve što je potrebno za lečenje obolelih, bude dostupno i našim pacijentima.

"Imali smo priču od nekih neodgovornih da nećemo nigde moći da zbrinemo nijednog pacijenta, osim u Beogradu na Infektivnoj klinici. Ali, ne možete više da odgovarate neodgovornim ljudima kojima nije stalo ni do čega osim da unesu paniku. Nećemo da se bavimo time", rekao je Lončar na vanrednoj pres konferenciji.

"Sve ćemo uraditi u skladu sa pravilima struke. Nema mesta za paniku i strah. Važno je da ljudu veruju sistemu, državi", rekao je Lončar.

Dodao je da će javnost na vreme o svemu biti obaveštavana.

"Niste imali spin ove vesti, niko je nije ekskluzivno objavio. Svi se ponašamo profesionalno i, kao što smo obećali, bićemo krajnje transparentni", rekao je Lončar.

Ministar Lončar kaže da je novi korona virus globalni problem, a ne problem jedne zemlje i da treba da se sastanu svi ministri zdravlja evropskih zemalja, da se zauzme zajednički stav, koji bi sve zemlje sprovodile.

"Ovo ne može da reši jedna zemlja. Virusu ne treba pasoš, viza i nije mu problem da pređe granicu. Mislim da je već trebalo i da treba da se sastanu svi ministri zdravlja evropskih zemalja, bez obzira da li su članice EU ili ne", rekao je Lončar.

Ističe da je potrebno da se zauzme zajednički stav koji bi sprovodile sve zemlje, jer se radi o globalnom problemu.

"Nadam se da će i do toga doći, a dok ne dođe mi ćemo sprovodite sve što kaže struka, domaća i međunarodna, Svetska zdravstvena organizacija i da će se koristiti iskustva drugih", naveo je ministar.

Kon: Zdravstveni radnici da se pridržavaju procedura 

Epidemiolg Pregrad Kon poručio je da je važno da se zdravstveni radnici pripreme za uslove rada u posebnim okolnostima i koriste zaštititnu opremu u skladu sa procedurama.

Gojković: Pacijent u izolovanom delu bolnice u Subotici

Pacijent zaražen korona virusom smešten je u Opštoj bolnici u Subotici u izolovanom delu Odeljenja za infektivne bolesti, dobrog je opšteg stanja i prima simptomatsku terapiju, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je naglasio da se svi sumnjivi slučajevi na koronavirus testiraju u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Institutu Torlak, ali i u Institutu za javno zdravlje u Vojvodini koji imaju najsavremeniju opreme i testove koji mogu da utvrde postojanje tog virusa.

Pojašnjava da sve infektivne klinike i infektivna odeljenja u Vojvodini i centralnoj Srbiji imaju izolovane, namenski specijalizovane delove, za zbrinjavanje takvih zaraženih pacijenata.

"Sve naše bolnice u ovom trenutku, kao i Subotička bolnica, raspolažu potrebnom opremom koja je namenjena za zaštitu zdravstvenih radnika koji su najizloženiji virusu, pošto su u direktnom kontaktu sa pacijentima", rekao je Gojković za Tanjug.

Poručio je da nema mesta panici, da građani treba da nastave da obavljaju svakodnevne aktivnosti, idu na posao, a da će zdravstveni radnici raditi svoj deo posla.

"Nema razloga za paniku. Ukoliko dođe do većeg broja obolelih imamo razrađene sve moguće scenarije. Mislim da ćemo izaći iz ove krize onako kako treba", naveo je on.

Upitan imaju li zdravstvene ustanove dovoljno respiratora ukoliko bude pacijenata sa ozbiljnijim komplikacijama, Gojković je rekao da Vojvodina nema problem sa nedostatkom tih aparata.

"Sve bolnice imaju dovoljno respiratora", rekao je on i napomenuo da je odluka da se prekine nastava pre tri nedelje zbog sezonskog gripe imala pozitivan efekat i da u ovom trenutku u bolnicama imaju samo sporadično pacijente koji se leče od komplikacija sezonskog gripa.

On kaže i da zdravstveni sistem Srbije u ovom trenutku može da odgovori novonastalim zahtevima zbog pojave novog korona virusa i pozvao sve građane da budu odgovorni prema sebi i prema društvu.

Kon je istakao da je bitno što je otkriven prvi slučaj, da jeste u pitanju nova situacija, ali koja je bila očekivana te da su nadležne službe spremne.

"To jeste nova situacija, ali je potpuno očekivana", rekao je Kon i naveo da je njegovo uverenje bilo da će prvi slučaj biti registrovan u Beogradu kao najvećem gradu u Srbiji, ali da se pokazalo da je prvi registrovani iz Subotice.

Govoreći o lečenju, Kon je poručio da svi zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izolaciji u smislu da se koristi zaštitna oprema kako bi zaštitili sebe.

Podsetio je na slučajeve oboljevanja zdravstvenih radnika u svetu kada je bio aktuelan virus ebole. Ukazuje da će u Srbiji u narednom periodu biti daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

"Ići će se do detalja. Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim će biti u karantinu i biće pod nadzorom", rekao je Kon i naveo da te osobe ne mogu da idu na posao kao i da deca neće moći da idu u školu.

Može se očekivati u narednom periodu, kaže, da se pojave drugi slučajevi u drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu.

Poručuje građanima da se život nastavlja kao i do sada i da nema nikakve promene a ukazuje da će pojedini delovi zdravstvenog sistema, kako je rekao, biti žestoko opterećeni.

Građani ne treba da se plaše, zdravstveni sistem spreman

Nekadašnji direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu, profesor Mijomir Pelemiš izjavio je da "građani ne treba da se plaše i da se moglo očekivati da će se koronavirus pojaviti i kod nas".

On je rekao da je zdravstveni sistem Srbije u potpunosti spreman da ukaže pomoć i adekvatno zbrine obolele.

"Zdravstveni sistem je spreman da ukaže pomoć obolelima i važno je i da su građani svesni problema koji može nastati, a opet je sve to rezultat rada svih posebno radne grupe, da je sve dobro bilo organizovano i da se nadzor kada je u pitanju ovaj virus nastavlja ", rekao je Pelemiš.

Naveo je da je prvi slučaj na vreme otkriven i da se pacijent dobro oseća te da je važno da ne dođe do panike u javnosti.

On je kazao da nema razloga da se građani zatvaraju i budu u izolaciji.

"Ništa se ne menja, mi smo i do sada radili ka da je bolest već tu. Imamo sreću što današnji infektolozi već imaju iskustvo sa različitim epidemijama, zdravstveni sistem funkciononiše dobro, postoji mogućost da bude i više bolesnika, ali važno je da su svi kapaciteti spremni", rekao je Pelemiš.

Istakao je da se oboleli pacijent poneo veoma odgovorno i na vreme javio zdravstvenim službama.

Pelemiš je je preporučio da hronični, posebno stariji bolesnici povedu računa, i da se ne kreću mnogo na javnim mestima, prevozu i slično...

Vučić: Nema mesta panici

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas da nema potrebe za paniku, da nadležni organi rade svoj posao kako bi zaštitili zdravlje građana i da će o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

Vučić je u obraćanju novinarima u Pančevu ukazao da Srbija nije žarište krize, da treba biti oprezan i da svi građani u još većoj meri treba da povedu računa o sopstvenoj higijeni, ali i izneo strahovanja da će koronavirus ostaviti najveće posledice po ekonomiju.

On je naveo da je čovek kod kojeg je otkriven virus provodio vreme u Budimpešti i da se proveravaju članovi njegove porodice.

"Naš posao je da testiramo ljude, svi koji su zatražili testiranje su ga i dobili. Mi se ponašamo odgovorno i ozbiljno, izlazimo u susret ljudima. Nema mesta panici. Mislim da je važno da naši nadležni organi rade posao", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija nije žarište krize i da će se, ukoliko se broj zaraženih bude povećavao, to biti za dva, tri, pet, deset slučajeva, a ne stotine i hiljade, kako se dešava u Kini, Južnoj Koreji, Iranu, Italiji...

"Nismo centar krize, ali treba biti oprezan", rekao je Vučić.

On je ponovio da građani moraju da povedu više računa o svojoj higijeni i da redovno peru ruke, podsetivši da su mnogi kritikovali njegove ranije pozive da se peru ruke, a da su takve preporuke kasnije dali mnogi svetski lideri.

Govoreći o razmerama posledica koronavirusa, Vučić je preneo da je najteži dan u svetu od početka epidemije bio 10. februar, kada je u celom svetu umrlo 108 ljudi.

Tog dana su, kako je preneo Vučić, u svetu od raka umrle 26.283 osobe, od srca i srčanih oboljenja 24.200, od dijabetesa 4.300, dok je bilo 28 puta više ljudi samo sebi oduzelo život.

Kako kaže, 25 puta više ljudi svakog dana umre od ujeda komarca, koji, inače, prenose malariju.

"Ovim podacima nisam hteo da kažem da je koronavirus beznačajan i nevažan, već da nema potrebe za panikom", rekao je Vučić.

Ponovio je da je najveći problem ekonomija, na koju se epidemija korona virusa u svetu već odražava u velikoj meri.

Jedan od primera je i automobilska industrija, jer kašnjenja u lancu dobavljača mogu da prave probleme u toj grani privrede.

"Mene brine da li će put Preljina-Požega kasniti", rekao je Vučić.

Istakao je da ga, svakako, brine svaki čovek i zdravstveno stanje ljudi.

"Ali oko ekonomije će biti problema. Sve berze padaju zato sto nema vakcine", rekao je Vučić i dodao da "farmaceutska mafija" sigurno neće da pravi vakcinu ako se ne zna da li će virus da potraje do sledeće godine.

Vučić je istakao da će Srbija da radi testove, da iznosi sve informacije u javnost i da ništa neće da krije od građana.

"Ljudi treba da budu mirni, a mi da Boga molimo da svetska ekonomija to pregrmi", rekao je Vučić.

On će, kaže, nastaviti da radi kao i do sada, a masku neće nositi.

Jovanović: Od 60 uzoraka, samo u jednom potvrđen COVID 19

Do sada je na teritoriji Srbije u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji obavljena analiza 60 uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je samo u jednom uzorku, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Za pacijenta kod koga je potvrđen COVID 19 je rekla da se dobro oseća i da je njegovo zdravstveno stanje dobro.

"To je još jedna potvrda da je značajno što je infekcija potvrđena i istovemeno značajno da je celokupan zdravstveni sistem na vreme reagovao u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije što ćemo činiti i ubuduće", rekla je Jovanović za Tanjug.

Reč je, kaže, o osobi koja je došla iz Budimpešte koja je osetila slabost, malaksalost i određene respiratorne tegobe i javila se lekaru.

Pojašnjava da se pojačan epidemiološki nadzora obavlja nad putnicima koji dolaze iz onih zemalja ili pojedinih teritorija gde je registrovana intenzivna transmisija novog korona virusa.

"Ako je neko bio na toj teritoriji, ima određene simptome i ukoliko je bio u kontaktu sa nekim ko je potvrđeno oboleo, koji je inficiran novim korona virusom, uzima se bris grla i nosa i uzorak šalje u našu referentnu laboratoriju u Institutu Torlak", istakla je Jovanović.

Navela je da su važne mere predostrožnosti koje se odnose na ličnu higijenu i higijenske mere koje se sprovode u prostoru gde se boravi.

"I dalje preporučujemo pranje ruku i provetravanje prostorija. To je nešto što predstoji naravno i veoma je značajno koliko i praćenje zdravstevnog stanja. Nema mesta panici. Institut za javno zdravlje Srbije će svakog dana izveštavati u dva navrata i uvek će biti dostupan medijima za sve informacije koje se odnose na zdravstevno stanje građana Srbije", kaže Jovanović.

Subotica, posle informacije o jednom zaraženom

U Subotici, u kojoj je zabeležen prvi slučaj Korona virusa u Srbiji, nije danas bilo moguće dobiti informacije od predstavnika Grada i zdravstvenih ustanova o eventualnim preventivnim merama koje će biti preduzete.

Ono što je poznato jeste da su u Opštoj bolnici u Subotici, gde je u izolaciji smešten muškarac, star 43 godine, kod koga je registrovan korona virus, zabranjene posete.

Ta mera uvedena je preventivno još pre mesec i po dana. Ispred bolnice moguće je videti da građani nose maske na licu, kao i osoblje bolnice. Novinarskim ekipama nije dozvoljen ulazak u bolnicu.

Prema nezvaničnim informacijama, muškarac zaražen korona virusom rodom je iz Bačke Topole i najpre se u tamošnji dom zdravlja javio na pregled.

Nezvanično, bavi se privatnim biznisom, a nedavno mu je u poseti bila delegacija iz Italije.

Inače, što se tiče preventivnih mera u drugim javnim ustanovama, zdravstvenim, obrazovnim u Subotici, zasad nije poznato da li će biti uvedene.

Niko od predstavnika Grada Subotice nije bio danas dostupan za medije.

Nije poznato ni da li će biti otkazana javna okupljanja u ovom gradu, kao što je slučaj, recimo, u Novom Sadu, gde je zbog korona virusa otkazan Novosadski onkološki kongres, koji je trebalo da bude održan od 12. do 14. marta, a pre toga i Međunarodni predolimpijski turnir u basketu, takođe.

Subotičani sa kojima je razgovarala ekipa Tanjuga kažu da nisu uplašeni, a ima onih koji napominju da će svakako biti obazriviji i još odgovorniji prema sebi i svom zdravlju.

U apotekama u Subotici maski za lice nema, kao ni gelova za dezinfekciju ruku, pa čak ni vlažnih maramica.

Od jutros je potražnja za maskama i dezinfekcionim sredstvima, kažu u apotekama, još veća.

Napominju da već mesec dana nema maski ni u Somboru.

Lončar apeluje da se sačuva pravo pacijenta na privatnost

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ponovio je večeras da je muškarac koji je prvi potvrđen slučaj korona virusa u Srbiji u stabilnom stanju, da se dobro oseća i nema temperaturu i istovremeno apelovao da se lični podaci o pacijentu ne iznose u javnost kako bi se sačuvalo njegovo pravo na privatnost.

"Nema nikakvog smisla da se to što se neko ko se nađe u ovoj situaciji zloupotrebi, daju lični podaci. Mislim da je tom čoveku sasvim dovoljno što je pozitivan na korona virus, što je u izolaciji. Najljubaznije molim sve da imaju samo to u vidu, a molim i nadležne da rade svoj posao", naglasio je Lončar za RTS.

Ministar napominje da je obišao Suboticu danas, gde je razgovarao sa ljudima. Zadovoljan je, kaže, što ljudi nisu u panici i strahu.

Ponavlja da je sistem spreman ako dođe do širenja korona virusa u Srbiji.

"Možemo da očekujemo nove slučajeve, ali ne mora da znači. Uzeti su uzorci koji će biti gotovo tokom večeri. Danas je uzeto šest uzoraka iz cele Srbije i svi su negativni", naglasio je ministar zdravlja.

Najbolja terapija za komplikovane slučajeve

Država će obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve korona virusa kod kojih se bolest iskomplikuje, poručio je Lončar.

"Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate na svetu. Država će to uraditi", rekao je Lončar.

Što se tiče trenutne terapije pacijenta, ministar kaže da on nema tegoba, pa za njega nije komplikovana terapija i da o tome mogu detaljniji odgovor da daju infektolozi.

Na pitanje da li će ako bude masovnijeg oboljevanja predložiti zabranu okupljanja pošto su raspisani izbori, Lončar je rekao:

"Ovo ne može da se pretvori u političko pitanje, ovo će ići onako kako struka nalaže. Ovde nijedna odluka neće biti doneta iz poličkih razloga, već samo iz stručnih i zdravstenih".

Insititram da slušamo struku, poručio je Lončar, čije mišljenje ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori i da li to nekom odgovara ili ne i nama su na prvom mestu zdravlje naših građana, poručio je Lončar.

"Imamo apsolutnu podršku i predsednika Srbije i cele vlade, koji su stali iza struke i uradiće sve što struka kaže", poručio je Lončar.

Dodao je da će svi stručnajci biti na raspolaganu za sva pitanja medija i da će javnost blagovremeno dobijati sve informacije, od Batuta, instituta za javno zdravlje, Infektivne klinke...








Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2020

U Srbiji se pojavio prvi zaraženi pacijent kod koga je dokazano prisustvo korona virusa...Reč je o 43-ogodišnjem muškarcu iz Bačke Topole, koji je nedavno boravio u Budimpešti...Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se zaraženi muškarac oseća dobro i da nema tegobe...Nalazi se u izolaciji...

Nastavak na Radio 021...

Sumnja na koronu i u Vlasotincu: Pacijent transportovan u leskovačku bolnicu

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2020

Jedan pacijent iz Vlasotinca transportovan je, uz sve neophodne mere bezbednosti, u leskovačku Opštu bolnicu jer se sumnja da je oboleo od korona virusa, ali to tek treba da potvrde analize beogradskog Instituta „Torlak“ Leskovac – Jedan pacijent iz Vlasotinca transportovan...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.