Ko upravlja Suboticom

Izvor: Politika, 05.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko upravlja Suboticom

Dok čelni ljudi Saveza vojvođanskih Mađara tvrde da gradonačelnik Saša Vučinić više ne odlučuje o važnim stvarima, predstavnici Demokratske stranke to oštro demantuju

Subotica – U Gradskoj kući pokrenut je „stečajni postupak“ u političkom smislu i pojavio se „stečajni upravnik“ u liku Nenada Ivaniševića koji je preuzeo kompletno operativno rukovođenje lokalnom samoupravom, izjavio je juče na konferenciji za novinare Jene Maglai, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara. On je rekao da za to, o čemu se u gradskim političkim kuloarima već duže vreme šuška, imaju potvrdu iz pouzdanog izvora.

Maglai takođe tvrdi da ova situacije traje već desetak dana, što se inače poklopilo i sa odlaskom na odmor gradonačelnika Saše Vučinića. Na primedbu da se Vučinić pojavio danas i imao aktivnosti u funkciji gradonačelnika, Maglai ne odstupa od tvrdnje da on ipak u političkom smislu više ne odlučuje o važnim stvarima, već da je DS odlučivanje o za grad bitnim političkim odlukama preneo na Ivaniševića. Tako se na osnovu Maglaijevih reči može zaključiti da je aktuelni gradonačelnik Vučinić dobio svojevrsnog nezvaničnog mentora kada je u pitanju donošenje bitnih odluka.

– Skupština grada jedina može da razreši gradonačelnika, i ta odluka o tome ko će da vodi grad ne pripada Gradskom odboru Demokratske stranke. Zato očekujemo konkretan odgovor šta se to dešava jer je potpuno neozbiljno da se ovako radi – ističe Maglai.

Prvi čovek subotičkog SVM-a takođe smatra da je ovakvoj neformalnoj promeni na čelu grada doprineo i, prema njegovoj oceni, loš izborni rezultat DS-a na izborima za skupštine mesnih zajednica održanim u junu.

Nenad Ivanišević, inače pokrajinski poslanik DS-a i direktor Gerontološkog centra, Maglaijevu tvrdnju odbacuje sa indignacijom.

–Skupština grada je jedina koja imenuje i razrešava gradonačelnika, i niko drugi to ne može da radi. Ako nekom smeta što jednom sedmično odem u Gradsku kuću i tamo provedem pola sata rešavajući neka pitanja u interesu građana, onda taj ima veliki problem. Insistiraću da onaj ko je izneo ovakvu tvrdnju mora da je i dokaže, ili javno demantuje. I dalje sam direktor najboljeg gerontološkog centra u zemlji, a odbornike SVM-a podsećam da sam ih pozvao na razgovor o kreiranju budžeta, i da se još nisu oglasili – kaže Ivanišević za „Politiku“.

U Gradskoj kući negiraju da ima bilo kakvih promena u upravi i da se rad i dok je gradonačelnik bio na odmoru i po njegovom povratku odvija normalno i da ovlašćenja nisu preneta na druga lica.

Inače, kako nezvanično saznajemo, nakon izbora za skupštine mesnih zajednica u gradskom DS-u doneta je odluka da se rasformira 13 mesnih odbora ove stranke, upravo zbog toga što nisu bili zadovoljni njihovim radom i uspesima na izborima. U nedavnom intervjuu lokalnim medijima ministar Oliver Dulić je izjavio da „kada je u pitanju rad lokalne samouprave, moglo je mnogo bolje. Ima mnogo mesta za kritiku i mislim da je moglo mnogo vrednije da se radi i da se mnogo više rešavaju dnevni problemi građana“.

A. Isakov

objavljeno: 06.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.