Izvor: Politika, 10.Feb.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasa i Bunjik isključeni iz SVM-a

Subotica – Jožef Kasa isključen je iz Saveza vojvođanskih Mađara i oduzeta mu je titula počasnog predsednika, odlučila je kasno sinoć disciplinska komisija SVM-a. Disciplinska komisija je iz stranke isključila i Zoltana Bunjika.

Disciplinska komisija SVM-a, u saopštenju koje je sinoć prosledila medijima, navodi da je postupak protiv Kase pokrenut jer je „u izjavama za štampu omalovažavao rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SVM-a, iskrivljavao činjenice vezane za političke odluke SVM-a i iznosio neistine i na taj način u javnosti je stranku i njeno rukovodstvo prikazivao u negativnom kontekstu”. Na sinoć održanoj sednici komisije, pred kojom je i Kasa dao svoju izjavu, konstatovano je „da je Kasa izvršio dela koja su mu stavljena na teret”, te je na osnovu toga doneta odluka o oduzimanju titule počasnog predsednika i isključenju iz stranke.

Neposredno nakon što je dao izjavu pred Disciplinskom komisijom, a pre nego što je znao za njenu odluku, Kasa je kazao novinarima da je sastanak komisije političko pozorište, da njemu nisu pružili nijedan argumenat da njegovi navodi nisu tačni, a da predsednik komisije nije ni znao šta da ga pita. Ocenio je da je život potvrdio da je njegova procena političke situacije bila dobra, da je vodio partiju koja je imala ugled i političku težinu, što sada nije slučaj. Konstatovao je, takođe, da mesecima traje njegovo potiskivanje iz stranke, a da su se sa tim suočili i svi članovi koji su mu bili bliski.

– Neće mi biti lako da prihvatim odluku o isključenju, ali ona nije na moju sramotu. Utemeljivač sam stranke, politici sam posvetio 20 godina života da bi bolje živeli ne samo ovdašnji Mađari već svi građani, a što me ovi sada isključuju je njihova sramota – rekao je Kasa.

Disciplinska komisija na sinoćnjem sastanku odlučivala je i o prijavama koje je Zoltan Bunjik podneo protiv Ištvana Pastora, predsednika partije, i Balinta Pastora, republičkog poslanika, zbog toga što SVM u republičkom parlamentu nije glasao za budžet Srbije a takva odluka nije doneta na partijskim organima. Disciplinska komisija je ovu prijavu odbacila kao neutemeljenu i utvrdila je da se Savet SVM-a izjasnio o ovom pitanju.

Odluke disciplinske komisije nisu konačne i Jožef Kasa i Zoltan Bunjik imaju pravo da podnesu žalbu Savetu SVM-a.

A. I.

[objavljeno: 11/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.