Karavan Digitalna ekspedicija posetio Suboticu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2021, 15:36

Karavan "Digitalna ekspedicija" posetio Suboticu

Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta premijerke Ane Brnabić, posetio je danas svoju 10. stanicu, Suboticu.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavila je da je Srbija, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije, saopštili su organizatori.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, podržalo inicijativu premijerke Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj ministarstva je, u skladu sa kampanjom 'Srbija bez barijera', da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan 'Digitalna ekspedicija'", rekla je Barošević.

Među partnerima karavana "Digitalna ekspedicija" je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji uz podršku ministarstva sprovodi projekat "Nove veštine za nove industrije - Nacionalni program prekvalifikacija za IT" sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki.

Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima.

U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza.

"UNDP je, uz podršku američkog naroda i u partnerstvu sa ministarstvom, obezbedio IKT opremu za 23 instituta za javno zdravlje u Srbiji, među kojima je i Zavod za javno zdravlje Subotica, u cilju zaštite javnog zdravlja tokom i nakon pandemije. Takođe ćemo, uz podršku ministarstva, do kraja godine isporučiti IT opremu za korisnike Gerontološkog centra u Subotici, koji će proći i obuku za digitalnu pismenost, što će koristiti u svakodnevnom životu", izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a.

Na karavanu "Digitalna ekspedicija" u Subotici prisustvovao je i član Gradskog veća za oblast privrede Srđan Samardžić, koji se zahvalio premijerki Brnabić i partnerima projekta, i izrazio veliko zadovoljstvo što će građani Subotice imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

Osim pomenutih partnera, projekat se sprovodi uz podršku i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom "Nova pismenost" - koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i "Propulsion".

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još šest gradova Srbije, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Karavan "Digitalna ekspedicija" posetio Suboticu

Izvor: B92, 23.Okt.2021

Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta premijerke Ane Brnabić, posetio je danas svoju 10.stanicu, Suboticu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.