Izvor: Magyar Szó, 14.Okt.2014, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja se nastavlja u Subotici

Nosilac liste Mađarska sloga, Jene Hajnal je, u pratni više kandidata sa liste, u okviru kampanje za izbor nacionalnih saveta, posetio lokalnu samoupravu u Subotici. Kandidati Katinka Beretka, Livia Jo Horti i Ildiko Lovaš su sa Hajnalom, nakon razgovora u gradskoj kući, posetili pozorište „Deže Kostolanji“, a u školskom autobusu su razgovarali sa đacima i pregledali trenutno sedište Narodnog pozorišta, nekadašnju fabriku „Mladost“.

Tokom razgovora u gradskoj kući bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << su prisutni i gradonačelnik Jene Maglai, kao i predstavnici kulturnih institucija grada, Ištvan Hullo iz Gradskog muzeja, Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, Atila Andraši, direktor Mađarske drame Narodnog pozorišta, Erika Tot Salai, zamenik ombudsmana i Imre Elek Mikeš, glumac pozorišta „Deže Kostolanji“.

Livia Jo Horti je tokom razgovora naglasila da bi se prilikom obnove mreže obdaništa morala posebna pažnja posvetiti predškolskoj ustanovi u Aleksandrovu, gde ne postoji mađarsko odeljenje pošto bi bilo interesovanja za njega, ali nema prostorije gde bi deca mogla boraviti.

Katonka Beretka je u vezi širenja jezika gradonačelniku rekla da Nacionalni savet mađara ima konkurse za prevod web stranica javnih preduzeća na mađarski jezik.

Ildiko Lovaš je naglasila da Subotica može poslužiti kao primer za dobru saradnju sa nacionalnim savetima, jer je gradonačelnik zadužio zamenika ombudsmana za održavanje veze između grada i nacionalnih saveta. Naglasila je da je bitna i činjenica da se troškovi školskog autobusa plaćaju iz gradskog budžeta. „Proteklih godina smo imali različita iskustva u vezi saradnje lokalnih samouprava i nacionalnih saveta, a nadamo se da ćemo tokom sledeće četiri godine imati samo pozitivne primere. Izdvojila bih „Dezire“ Festival kao jedan od veoma važnih manifestacija, Subotica zaslužuje i jedan pozorišni festival pored festivala dečijih pozorišta i festivala filmova. Pre pet godina je grad donirao „Dezire“ sa šest miliona dinara, prošle godine je ova suma iznosila samo jedan i po milion. Ove godine smo uspeli ubediti gradonačelnika da donaciju podigne na 3 miliona, ali to ne bi bilo ni od kakve koristi da mađarska Vlada nije dodala još 10 miliona“, izjavila je Lovaš dodajući da bi se morao smanjiti teret pozorišta i kulturnih institucija koje se dave u birokratiji i javnim nabavkama.

Lovaš je naglasila da postoje ozbiljni planovi za Gradsku biblioteku; čitaonica bi se pretvorila u izložbeni prostor, a na mestu sadašnjeg dvorišta bi se izgradila savremena čitaonica gde bi se mogla održavati i multimedijalna predavanja. „Posao Nacionalnog saveta mađara je da popuni sadržajem institucije dok one ne dobiju nov izgled“, naglasila je Lovaš.

Atila Andraši je tokom razgovora napomenuo da se moraju hitno rešiti pravna pitanja u vezi Narodnog pozorišta, jer na primer Drama na mađarskom pravno gledano i ne postoji. Dodao je da se moraju izraditi planovi A i B kada je reč o sali za probe i sedišta Narodnog pozorišta za slučaj da zgrada pozorišta ne bude gotova ni do 2018. godine.

Jene Maglai je rekao da su mogućnosti i želje poprilično daleko jedno od drugog. „Predlažem da Nacionalni savet napravi listu prioriteta u Subotici, previše je objekata i institucija u lošem stanju; čega god se dotaknemo, nailazimo na probleme. Želim da znam zbog čega je potrebno Narodnom pozorištu 100 saradnika, to je broj zaposlenih na platnom spisku. Siguran sam da iz budžeta koji trenutno iznosi 4.5 milijarde dinara možemo malo više izdvojiti za kulturu od predviđenih 350 miliona. Ali moram da napomenem da su nam i škole i predškolske ustanove u veoma lošem stanju“, izjavio je Maglai.

U vezi zgrade Narodnog pozorišta, gradonačelnik je izjavio da će tokom sledećih mesec ili dva biti odlučeno u kom tempu će se izvoditi radovi izgradnje. 20. oktobra će se održati sastanak predstavnika ministarstva, pokrajine i lokalne samouprave, završiće se izrada planske dokumentacije i do novembra ovaj proces će da se pokrene. Za završetak radova je potrebno još milijardu i 700 miliona dinara. „Radimo na tome da nekadašnji „Dom Vojske“ dospe u ruke lokalne samouprave. Ali problem Narodnog pozorišta se ne može rešiti za pola godine, pa čak ni za godinu dana“, rekao je Maglai.

Gradonačelnik je nakon razgovora izjavio da se diskutovalo i o pitanjima koja su u nadležnosti nacionalnog saveta i dodao da lokalna samouprava i dalje želi biti partner u saradnji. „Saradnja je očigledna po pitanju obnove Sinagoge, premeštanja skulpture Svetog trojstva i postavljanje spomen-obeležja žrtvama iz 1944. godine u Čantaviru“, kaže gradonačelnik.

Jene Hajnal je izrazio veliko zadovoljstvo jer je susret bio otvoren i iskren.

Delegacija je posetila pozorište „Deže Kostolanji“ gde su okolnosti za rad dobre, ali bi se trebao popraviti tavan, što bi koštalo tri miliona dinara.

Livia Jo Horti je u vezi programa školskog autobusa izjavila kako je prvi autobus krenuo još 2010. godine od škole „Sveti Sava“, i od tada se đaci prevoze na još dve linije u Subotici, a na području još deset opština se u okviru ovog programa uspešno prevoze deca, i zahvaljujući tome oko 300 mališana može da pohađa školu u kojoj postoji nastava na mađarskom jeziku.

Jene Hajnal i Livia Jo Horti su posetili i trenutno sedište Narodnog pozorišta, zgradu nekadašnje fabrike „Mladost“. „Ovde se ne bi smelo ni ući, a ne dozvoliti da se radi. Za Dramu na mađarskom se moraju stvoriti novi uslovi gde umetnici mogu mirno da stvaraju. To se mora rešiti“, izjavio je Hajnal nakon posete.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.