Kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 17:02

Kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici

Simboličnim polaganje kamena temeljca, u prisustvu ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, u Subotici je počela izgradnja Hrvatske kuće. Pored nacionaolanog saveta, pod njenim krovom će u budućnosti biti objedinjene najznačajnije hrvatske kulturne institucije. Sredstva za kupovinu placa i izgradnju obezbedila je Vlada Hrvatske.

U temelje su simbolično položena tri kamena s područja iz kojih su tri velike skupine Hrvata došle na današnje područje Republike Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a ovom prilikom položena je i vremenska kapsula. Hrvatska kuća, posle obnove kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i Šokačke kuće u Bačkom Monoštoru, predstavlja još jedan u nizu značajnih projekata za Hrvate u Vojvodini.

“Zajedništvo koje danas imamo i golim okom postaje vidljivo po plodovima koje ono rađa. Kuća će samo predstavljati prostor u kojem će svi biti dobrodošli. Gde ćemo se svi osećati svoji na svome, otvoreni za druge, a verni sebi”- poručila je predsednica Nacionalnog saveta Hrvata u Srbiji Jasna Vojnić.

U ovoj godini se očekuje završetak prve faze izgradnje dvospratnog objekta u kojem će, pored Nacionalnog saveta, biti smeštena i “Hrvatska riječ”, kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Sredstva za izgradnju u iznosu od tri stotine pedeset hiljada evra obezbedila je Vlada Hrvatske.

“Hrvatsku kuću, Hrvatski dom, vidim kao simbol stoletnog postojanja i opstanka Hrvata ovde u Srbiji, ali i kao simbol želje Hrvata da čuvajući i razvijajući svoj identitet i kulturu nastave pridonositi kulturnom, društvenom i privrednom i sveukupnom napretku zemlje u kojoj žive i čiji su lojalni građani” – smatra ministar spoljnih i evropskih poslova Vlade Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Sadašnji objekat Hrvatskog nacionalnog saveta, koji se nalazi odmah pored gradilišta, postaće muzej, a buduća kuća objediniće na jednom mestu sve institucije kulturnog identiteta Hrvata u Vojvodini.

“Nadam se da će u narednom periodu biti sve više ovakvih događaja i ovakvih prilika kao pokazatelj i dokaz koliko je naša saradnja zapravo jedini ispravni i pravi put, a sve zarad budućih generacija, generacija koje dolaze”- rekla je pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Položeni kamen temeljac, u prisustvu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, osveštao je biskup subotičke biskupije Slavko Večerin.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Subotica: Počela gradnja Hrvatske kuće u Srbiji

Izvor: RTS, 28.Apr.2021

Polaganjem tri kamena temeljca - po jednog iz Bosne, Hercegovine i Hrvatske, odakle su Hrvati stigli na ove prostore, u Subotici je označen početak izgradnje Hrvatske kuće u Srbiji. . Vlada Hrvatske donirala je 350.000 evra za buduću dvospratnicu od 900 kvadratnih metara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.