Kako protiv vršnjačkog nasilja i diskriminacije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako protiv vršnjačkog nasilja i diskriminacije?

Kako rešiti konfliktne situacije, kada je u pitanju vršnjačko nasilje ili diskriminacija? Na to pitanje odgovor pokušava da da "Inkluzivni forum teatar" – projekat koji realizuje udruženje za podršku osoba za psihofizičkim smetnjama "zajedno" iz Subotice.

Učenici viših razreda Osnovne škole Ivan Goran Kovačić i učenici Školskog centra sa domom učenika Dositej Obradović, koji se bavi obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju, zajednički su i samostalno odabrali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kreirali scene vršnjačkog nasilja i diskriminacije. Upravo te teme pokazuju kako učenici vide ove socijalne probleme i kako se oni mogu rešiti.

"Kada se vidi koliko zapravo žrtva može da propati zbog nasilja svojih vršnjaka, onda je svima lakše možda da se pronađu i da shvate da to nije tako bezazleno kao što se čini", smatra Ana Dželebdžić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

"Shvatio sam zapravo koliko je nasilje loša strana ovog sveta i da treba da ga ima što manje. Treba da prestane da se vrši nad drugima zato što kada bi se zlostavitelji stavili na njihovu poziciju zapravo bi znali koliko je to loše", kaže Obrad Mejić, učenik OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

Inkluzivni Forum teatar je zapravo interaktivno pozorište. Publika je imala priliku da odgleda dve scene vršnjačkog nasilja, nakon čega je i sama mogla da učestvuje u izmeni tih scena, rešavajući dati problem.

"Nakon što glumci izvedu te scene, sledi to takozvano "forumovanje" ili uključivanje publike, intervencija publike u okviru koje bilo ko iz publike može u bilo kom momentu da zaustavi scenu, da se uključi, zauzme mesto određenog lika i na taj način promeni tok predstave i ponudi određeno rešenje. Ovde svakako nije cilj da se da jedno tačno rešenje, nego je cilj da se vidi kako sve može drugačije i da se izlista čitav niz različitih rešenja", objašnjava Snežana Maravić, saradnica Udruženja "Zajedno" u Subotici.

Javnim izvođenje interaktivnih predstava Udruženje Zajedno, želelo je da da doprinos obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji je juče obeležen širom sveta, pa tako i u našoj zemlji.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.