Kako migrantima olakšati boravak u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako migrantima olakšati boravak u Subotici

Prihvatni centar za izbeglice u Subotici opremljen je kuhinjskim aparatima. Ofarbana je ograda Gradske bolnice i uređen park u Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka".... To je samo deo rezultata projekta "Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji", vrednog 2,6 miliona dinara, koji je, u saradnji sa pet civilnih udruženja, sproveden u Subotici uz podršku Fondacije "Ana i Vlade Divac".

U Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici trenutno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 11 porodica, odnosno 55 lica, od kojih su dva maloletna. Dok čekaju da pređu u Mađarsku, a zatim nastave put ka zemljama Evropske unije, Fondacija "Ana i Vlade Divac", u saradnji sa pet civilnih organizacija, realizovala je projekat "Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji", čiji rezultati su predstavljeni u prostorijama Udruženja "Zajedno" u Subotici.

"Mi smo tokom projekta organizovali niz od ukupno osam inkluzivnih radionica gde su, osim dece i roditelja iz migrantske populacije, bila uključena i deca sa invaliditetom kao i njihovi roditelji, ali isto tako i deca i građani koji, inače, dolaze u okviru aktivnosti našeg udruženja", kaže Snežana Maravić iz Udruženja građana "Zajedno" u Subotici.

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je Udruženje učenika i nastavnika Politehničke škole "Olovka piše srcem" koje je napravilo roštilj za migrante kako bi lakše mogli da spremaju obroke na otvorenom, kao i i gradska organizacija Crvenog krsta, koja dnevno priprema po tri obroka za migrante i 1.200 za lokalno stanovništvo.

"Iznosom od 594.000 dinara, koliko je Fondacija "Ana i Vlade Divac" "pokrila" ovaj projekat, mi smo uspeli da nabavimo jednu univerzalnu mašinu za mlevenje i sečenje. Ta mašina je od izuzetno velikog značaja za nas jer ne samo što nam, na dnevnoj bazi, smanjuje vreme za pripremu obroka nego ima mogućnost i za pripremu voća i povrća", objašnjava Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica.

Nikola Ljubomirović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije u Prihvatnom centru Subotica, izrazio je zadovoljstvo zbog rezultata ovog projekta.

"Zahvalio bih se Fondaciji i Vlade Divac" koja je finansirala ovaj projekat u organizaciji sa pet nevladinih organizacija iz Subotice, pod okriljem "Zajedno" koji su vodili migrante na razna lepa mesta i učinili im život lepšim u Subotici, u njihovom dugom čekanju u Republici Srbiji", izjavio je Nikola Ljubomirović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije u Prihvatnom centru Subotica.

Igor Halasević, koordinator Fondacije "Ana i Vlade Divac" u Subotici, kaže da je ovaj projekat doprineo zbližavanju migranata i lokalnog stanovništva.

"Program "Možemo i mi", koji sprovodi Fondacija "Ana i Vlade Divac" u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, u Subotici je otpočet još u martu. Danas smo u Udruženju "Zajedno" da obeležimo završetak ovogodišnjeg projekta u kome je učestvovalo pet udruženja i organizacija iz Subotice", kaže Igor Halasević, koordinator Fondacije "Ana i Vlade Divac" u Subotici.

Centar lokalne demokratije pobrinuo se za farbanje ograde subotičke bolnice i uređenja parka u Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka".

"U ovim akcijama učestvovao je veliki broj ljudi. Uključeno je i domicilno stanovništvo i migranti iz Prihvatnog centra, koji su uspostavili dobru saradnju. To je nama veoma značajno", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalna pitanja.

Fondacija "Ana i Vlade Divac" podržala je sa ukupno 2,6 miliona dinara pet projekata u Subotici koje su sprovela gradska organizacija Crvenog krsta, udruženja "Autizam","Zajedno" i "Olovka piše srcem" te Centar lokalne demokratije, a ukupna vrednost projekata koji su realizovani i u Šidu i Preševu je sedam miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.