KUKU, U ROMINGU SAM!

Izvor: Kurir, 29.Apr.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUKU, U ROMINGU SAM!

Korišćenje mobilnih telefona na severu Subotice noćna mora jer mađarski operater Panon upada u mrežu i ljudima pravi visoke račune

SUBOTICA - Žitelji severnih prigradskih naselja Subotice svakog dan upadaju u roming!

Procenjuje se da između 10.000 i 20.000 stanovnika Kelebije, Makove sedmice i drugih prigradskih naselja na severu Subotice doslovno živi u romingu, jer njihovi mobilni telefoni prečesto upadaju u mađarsku Panon mrežu. Zato je oprez pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << telefoniranju postao svakodnevica. Kada telefoniraju, meštani prvo dobro prekontrolišu u kojoj su mreži.

- Dok nisam kupila novi telefon i prebacila ga na ručno podešavanje mreže, imala sam velikih problema jer sam stalno bila u romingu, odnosno unutar mađarske Panon mreže - priča Subotičanka Željina Stanković iz naselja Makova sedmica. Ona ističe da je i sada uvek na oprezu, jer je poslednji put zbog rominga platila račun veći od 5.000 dinara.

- Stalno kontrolišem mobilni telefon, jer mi se mreža veoma često gubi. Čudi me da Srbija sa Mađarskom nije regulisala ovo preklapanje signala, koje je zaista neprijatno. Ko ne pazi, za nekoliko minuta može svoj račun da uveća za nekoliko hiljada dinara - napominje Željina, čije reči potvrđuju i njene komšije.

Oni pričaju da se više puta u toku dana u mrežu mobilne telefonije Srbije ubacuje mađarski mobilni operater Panon i tada njihovi razgovori koštaju znatno više, kao da su u međunarodnom saobraćaju, iako se „nisu makli iz Srbije“. Od severa Subotice do Mađarske ima svega sedam-osam kilometara vazdušnom linijom.

Subotičanin V. M., koji je tražio da mu ne navodimo ime, ima vikendicu u šumi nadomak severa Subotice. Prvo je, kaže, morao da otkaže druge brojeve i da zadrži samo karticu Telekoma.

- Telekom je ovde najpostojaniji, mada se dešava da i sa njihovom karticom dospem u roming, ali su ostali operateri znatno slabiji. Komšije koje imaju druge kartice muku muče jer se signali njihovih mreža stalno gube i ubacuje im se mađarski provajder. Sa karticom koju sam zadržao i ručnim podešavanjem mreže uspešno izbegavam roming, ali i dalje ne mogu opušteno da telefoniram - navodi V. M. iz Subotice.

Telekom: Nerešiv problem!

Pošto radio-signali ne poznaju granice, svi mobilni operatori suočavaju se sa problemom preklapanja signala u pograničnim zonama, navedeno je u saopštenju Telekoma u Subotici.

- Nažalost, ovakve situacije nije moguće rešiti tako da korisnik uvek bude siguran da njegov mobilni telefon neće preuzeti signal operatora iz susedne zemlje. Zato našim korisnicima preporučujemo da operatora uvek izaberu manuelno, odnosno da ne dozvole da mobilni uređaj automatski bira mobilnu mrežu - dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.