Jovanović: Apelujem na vladu Hrvatske da promeni odluku

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Apelujem na vladu Hrvatske da promeni odluku

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas u Subotici da smatra da je Hrvatska donela pogešnu odluku o blokadi procesa evropskih integracija Srbije i apelovao na vladu te zemlje da promeni odluku.

"Srbija bez evropske budućnosti je Srbija iz devedesetih i zbog toga apelujem na Vladu Hrvatske da promeni svoju odluku, tražim od Evropske komisije da pronadje način da se Poglavlje 23 otvori i tako Srbiji omogući nesmetan proces pridruživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU", naveo je Jovanović na predizbornom mitingu u Subotici.

On je zatražio i da od srpskih vlasti očekuje da "stave tačku na onu vrstu ludila koje još uvek baca sumnju na sposobnost Srbije da bude uredjena evropska država", tako što će stati pred desnicu i pred Vojislava Šešelja koji svima preti.

Prema njegovom mišljenju, odluka Hrvatske je motivisana unutrašnjim političkim razlozima, ali i desničarskom atmosferom u kojoj se nalazi Srbija.

Dodao je da ovakav proces evropskih integracija, gde se klacka izmedju Brisela i Rusije, Srbiju nikuda ne vodi i da će on dovesti do velikog razočarenja u društvu.

"S obzirom da Srbija definitivno nije prioritet Evrope u ovom trenutku, sve nas to zajedno obavezuje na mnogo ozbiljniji odnos prema tom ključnom prioritetu Srbije, a to je njena evropska budućnost. Hrvatska neće naći svoju sreću gurajući Srbiju dalje od Evrope, to je definitivno, i ja mislim da u pregovorima sa Briselom moramo da nadjemo mogućnost da odblokiramo poglavlje 23 i nastavimo normalno te evropske integracije", rekao je Jovanović.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) Boris Tadić rekao je da odnos izmedju dve vlade, koje "podstiču jedna drugu pretnjama o balističkim raketama", može da dovede do ugroženosti nacionalnih manjina – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

"To su neodgovorne i opasne politike, a u praktičnom smislu je posledica to da Hrvatska blokira Srbiju u pregovaračkom procesu, što je takodje opasna politika. U vremenu u kom sam bio predsednik to nije moglo da se zamisli ni sa jedne ni sa druge strane", rekao je Tadić.

On je ocenio da, iako je Srpska napredna stranka postala proevropska stranka, očigledno i dalje ima snažan nacionalistički naboj, isto kao i Socijalistička partija Srbije.

Jovanović: Staćemo na put politici Šešelja

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da će ta straka sve učiniti da stane na put politici koju vodi lider radikala Vojislav Šešelj.

Jovanović je to izjavio povodom navoda Šešelja da bi država mogla da pomiluje Zvezdana Jovanovića i Milorada Ulemeka Legiju, koji su osudjeni na dugogodišnje zatvorske kazne za ubistvo premijera Zorana Djindjića, pod uslovom da pristanu da kažu sve što znaju o tom ubistvu.

"Sve ćemo učiniti da mu stanemo u ovoj kampanji na put, da stanemo na put njegovoj nameri da pomiluje Legiju pošto nam Legija pokloni svoju istinu, kojom su se bavili svi sudovi ove zemlje, procenivši je na takav način da je osudjen na maksimalnu zatvorsku kaznu", rekao je Jovanović.

On je naveo da je Srbija 2012. glasala "i drugima dala pravo da vode zemlju i da su je oni posle četiri godine vladavine doveli ponovo do Šešelja koji potpaljuje nacionalizam i ekstremizam, svakoga dana preti ovoj zemlji, svadja je sa svetom i susedima, koji više nemaju vremena za nas, jer su opterećeni svojim problemima".

Jovanović je istakao da je Šešeljeva politika od Srbije napravila svetsku sramotu i bruku.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Jovanović: Kad je loše, menja se vlast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2016, 13:46

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je u okviru "Maratona za Vojvodinu" posetio Odžake, gde je izjavio da se, "kad je loše, menja vlast, a ne grad u kojem živiš ili zemlja iz koje si", prenosi LDP..."Poslednjih nekoliko godina sve čime se vlada bavila zapravo se vezuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.