Jevrejsko nasleđe Subotice tema turističke šetnje u subotu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2021, 14:52

Jevrejsko nasleđe Subotice tema turističke šetnje u subotu

Predstavljanje turističkih zanimljivosti u jednom gradu u mnogome zavisi od profesionalaca u tom poslu, odnosno turističkih vodiča. Subotica je poznata po zanimljivim turističkim šetnjama, a jedna takva zainteresovane očekuje predstojećeg vikenda, kada će u okviru tematske ture biti predstavljen jedan deo jevrejskog nasleđa Subotice.

Jevreji su ostavili značajan trag u istoriji Subotice. Građevine koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podignute pre Drugog svetskog rata, i danas predstavljaju važan deo jevrejskog nasleđa u gradu na severu Vojvodine. Turistički vodič Boris Tot, dobar poznavalac istorije Jevreja u Subotici, organizuje u subotu, 27. novembra tematsku turu, odnosno šetnju, upravo na tu temu.

„Tako ćemo pogledati, na primer, gde je stajao nekada geto, gde su oni sakupljeni tokom Drugog svetskog rata, odakle su odlazili, na žalost, u koncentracione logore, gde je bila jevrejska bolnica, koje su bile najznačajnije palate i institucije, kojima su rukovodili sami Jevreji. Pokazaćemo im čak i Davidovu zvezdu, koja se nalazi, kao poslednja, na jednoj od kapija najamne palate u Štrosmajerovoj ulici”, ističe najavljujući šetnju Boris Tot.

Sasvim logično, šetnja se završava u subotičkoj Sinagogi, koja ove godine ponovo beleži veći broj poseta.

„2019. godine, znači u godini kada smo otvorili vrata Sinagoge za turističke posete, imali smo blizu 20 hiljada posetilaca. Prošle godine, na početku izbijanja pandemije i zbog same pandemije, svega 6 i po, a ove godine je to mnogo-mnogo bolji procenat, i mnogo bolji prosek, imamo do sada već više od 10 hiljada posetilaca. Iznenađenje ove godine su gosti iz Meksika, Argentine, Brazila i Dubaija”, objašnjava Hajnalka Ileš, koordinator aktivnosti Fondacije "Subotička Sinagoga".

U cilju promovisanja subotičke Sinagoge, Fondacija je početkom godine u rad pustila novi sajt, ali kako ističe predsednika Upravnog odbora Fondacije, Balint Pastor, to bez turističkih vodiča nije dovoljno.

„Sajt nikada ne može da bude dovoljan, zbog toga je veoma veliki značaj turističkih vodiča ovde u Subotici, koji dovode grupe u taj objekat i koji umeju da kažu zašto je Sinagoga bitna, da je druga najveća Sinagoga u Evropi nakon budimpeštanske Sinagoge, i ja ću biti slobodan da kažem da je najlepša Sinagoga u Evropi”, dodaje Pastor.

Rekonstrukcijom orgulja, obnova Sinagoge je nedavno u potpunosti završena, na radost ne samo Subotičana, već i brojnih gostiju koji su ove godine dolazili sa svih kontinenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.