Jerusalim - biografija Svetog grada

Izvor: B92, 02.Jan.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerusalim - biografija Svetog grada

Knjigama-spomenicima, čije trajanje se meri decenijama pa i duže, pripada i delo "Jerusalim" koje je njen autor, afirmisani britanski istoričar Sajmon Sibag Montefjore, označio kao "biografiju svetoga grada tri monoteističke religije sveta".

Iza ovakve vrste knjiga ili stoje institucije ili moćni izdavači koji smatraju da ovaj posao nema samo komercijalni aspekt već i svoju kulturnu misiju, a u slučaju "Jerusalima" tu obavezu je preuzela izdavačka kuća "Evro-Ðunti". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Za prevod više od 800 strana zaslužna je Gordana Subotić.

Montefjore (47) se uvrstio među vodeće istoričare u svetu koji uz to imaju nesporan književni talenat tako da je njegovih 35 knjiga prevedeno na mnoge svetske jezike jer nisu "poslastica" samo za uži krug istoričara već i za sve koji su zainteresovani za istoriografska dela koja im otkrivaju na naučno pouzdan ali razumljiv i atraktivan način zbivanja, ličnosti i život običnih ljudi iz nekih prošlih vremena.

"Moj cilj je bio da napišem istoriju Jerusalima tokom 3.000 godina njegovog trajanja, u najširem smislu, za sve čitaoce, bilo da su ateisti ili vernici bez političkih elemenata čak i u svetlu današnjeg razdora", ističe u predgovoru autor.

Prema njegovim rečima, priču je ispričao hronološki, kroz živote muškaraca i žena, vojnika i proroka, pesnika i kraljeva, seljaka i muzičara - porodica koje su stvorile Jerusalim.

Kao iskusan istoričar, on je objasnio da bi "svaki drugi način pisanja, umesto hronološkog, mogao da se zloupotrebi da se prošlost sagleda kroz opsednutost sadašnjošću".

Konstatujući da je o Jerusalimu napisano hiljade knjiga od drevnih vremena pa do danas, Montefjore je podvukao da je "vrlo malo narativno-istorijskih, iako su četiri razdoblja (Davidovo, Isusovo, period krstaša i arapsko-izraelski sukob) poznati najširoj citalačkoj publici zahvajujći Bibliji, filmovima, romanima i vestima ali ta se razdoblja i dalje, često, pogrešno shvataju".

Autor polazi od premise da Jerusalim jeste središte sveta, ali insistira da nije pisao enciklopediju niti univerzalni vodič kroz grad već je, polazeći od činjenica koje je našao u najrazličitijim izvorima, želeo da sklopi mozaik iza koga se krije ogromna literatura koja se iz dana u dan menja, da bi pokazao da su uvek postojala dva Jerusalima: ovozemaljski i nebeski.

Bez obzira što je ova "biografija" jednog grada čita poput najuzbudljivijeg romana, prati je ceo potrebni naučni aparat, a iza njenog autora, kod nas poznatog po biografiji Staljina "Na dvoru crvenog cara", stoji autoritet profesora jednog od najstarijih i najuglednijih univerziteta - britanskog Kembridža.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.